HABER MERKEZİ- Antep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Zümrüt Gıda fabrikasında kriz bahanesiyle üretim durdurularak hiçbir hakları verilmeden işten çıkarılan işçiler, fabrika önünde direnişe başladı.
“PATRON RESMİ OLARAK İFLAS ETMEDİ”
İşçiler, tazminatları, maaşları ve işten çıkışlarını vermeden üretimi durdurarak kendilerini işten atan Zümrüt Gıda patronunun resmi olarak iflas etmediğini ve süreci uzatarak kendilerini oyaladığını belirtiyor. İşçilerden içeride olanların gönderdiği bir fotoğrafta ise fabrikaya ait bazı makinelere “Bu makine Bank Asya Katılım Bankası A.Ş.’nin malıdır. Kurumun yazılı onayı olmadan bir başkasına devredilemez, haczedilemez, satılamaz” yazılı uyarılar asıldığı görülüyor. Patronun resmi olarak iflas ilan etmediğini belirten bir işçi ise “Patron ‘iflas ettim param yok’ deyip paramızı vermiyor ama resmiyette de iflasını vermemiş. İçeride şu an üretim yok. Sadece depocular duruyor. Onlar da kalan malzemeleri gönderiyor” diyor.
“İKİ BUÇUK AYDIR MAAŞIMIZI ALAMIYORUZ”
Önceki gün öğlen saatlerinde fabrika önünde direnişe başlayan işçiler, gün boyu ateş yakıp ısınarak muhatap aradı. İşçiler yaklaşık iki buçuk aydır maaş alamadıklarını belirtiyor. İşçilerden Eyüp Çil, “Maaşlarımızı da zaten iki buçuk aydır alamıyoruz. Şimdi de ‘Bir ay sonra sizin çıkışınızı verelim. Toplu çıkışınız gerçekleşsin’ diyorlar. Bu durumda işsizlik maaşından da Mayıs ayında yararlanabiliyoruz. Ama artık bekleyecek durumumuz kalmadı” diye konuşuyor. İşçilerin büyük bir çoğunluğu uzun süredir aynı fabrikada çalışan işçiler. Aralarında 20 yılı aşkın süredir bu fabrikada çalışanlar bile var. 12 yıldır Zümrüt Gıda Çikolata’da çalışan Mahmut Doğan ise “4 çocuğum var. Dördü de okuyor. Onlara para yetiştiremiyorum. Birinin muhatabımız olmasını bekliyoruz. Maaşımızı 15 gün sonra vereceklerini söylüyorlar. Çıkışımızı vereceklerini söylediler ama hiçbir şey belli değil” diyor.
“HAKKIMIZ OLANI ALANA KADAR GİTMEYECEĞİZ”
Evrensel’den Umut Yeğin ve Deniz Kar’ın haberine göre kadın işçilerden Şaziye ise “Altı buçuk yıldır burada çalışıyorum. İki buçuk aydır maaşımı alamıyorum. Bekliyoruz hakkımızı alana kadar” diye belirtiyor. Kadriye Güner ise yedi yıldır bu fabrikada çalıştığını belirterek, “Yaşlı bir annem var ona bakıyorum. İki aydan fazladır maaşımızı alamadık. Bizi oyaladıklarını düşünüyorum. Hakkımı alana kadar beklemeye devam edeceğim” diye konuşuyor. Bir diğer kadın işçi Hazne Nalban ise avukatlarla görüştüğünü ve avukatların bir şey yapamayacaklarını söylediklerini belirtiyor. Tek çarelerinin burada haklarını alana kadar beklemek olduğunu söyleyen Nalban, “Makineleri de tek tek içeriden çıkarıp satmaya çalışıyorlar. En azından çıkışımızı versinler ki işsizlik maaşı alalım ya da gidip bir iş bulalım kendimize. Çıkışımızı da vermiyorlar. Ne tazminata dair bir şey söylüyorlar ne de maaşımızı veriyorlar. Bunları alana kadar hiçbir yere gitmeyeceğiz” diye konuşuyor.