HABER MERKEZİ – Mardin’de yaşayan Suriyeli bir mültecinin, belgelerindeki eksiklik nedeniyle çağrıldığı Mardin İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nde kendisini “istihbarat” olarak tanıtan iki kişi tarafından ajanlık dayatmasına maruz kaldığı öne sürüldü.
Suriye’nin Şam kentinden 2013 yılında ailesiyle birlikte Mardin’e göç eden A.R., sosyal medya hesabından eski tarihli paylaşımları gerekçesiyle Aralık 2020’de “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla gözaltına alınmasının ardından ajanlık dayatmasıyla karşı karşıya kaldı.
Aralık 2020’de ev baskınıyla gözaltına alınan A.R., iki günlük gözaltı süresinin ardından serbest bırakıldı.
A.R.’nin serbest bırakılmasının ardından HDP ile ilişkilenmesi ve bilgi aktarımı yapması yönünde baskıya maruz kaldığı belirtildi.
Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Ahmet Kanbal’ın haberine göre, bu ay içinde bir cep telefonu numarası üzerinden Mardin İl Göç İdaresi’nden aranan A.R., kimi evraklarda eksiklik olduğu gerekçesiyle Göç İdaresi’ne gelmesi istendi.
Bunun üzerine Mardin İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne giden A.R., burada kurumun müdürü olarak bildiği kişiyle görüştü.
Habere göre, Göç İdaresi yetkilileri dışında kendilerini “istihbarat” olarak tanıtan iki kişiyle daha görüşmek zorunda bırakılan A.R.’ye, söz konusu kişilerce ajanlık dayatıldı.
Suriyeli mülteci, bu durumu avukatına bildirdi. Avukatı, A.R.’nin arandığı numarayı aramasıyla, müvekkilini arayan kişinin Mardin İl Göç İdaresi Müdürü Safa Kenar olduğunu öğrendi.
Avukatın müvekkilinin rahatsız edilmemesi yönündeki uyarısı üzerine Kenar, “eksik evrak” nedeniyle A.R.’yi aradıklarını savundu.
A.R., daha sonra İnsan Hakları Derneği’ne (İHD) başvurarak, avukatı aracılığıyla suç duyurusunda bulundu.
HDP İLE İLİŞKİLENMESİ İSTENMİŞ
Yaşadıklarını ve maruz kaldığı durumu MA’ya anlatan A.R., kendilerini “istihbarat” olarak tanıtan kişilerin, bu görüşmeden ailesine dahi bahsetmemesi yönünde tehditlerde bulunduğunu aktardı.
A.R., kendisinden HDP ile ilişkilenmesini ve parti içinden bilgi aktarmasının istendiğini dile getirdi.
Söz konusu kişilerin “Yerini değiştirmene gerek yok. Olduğun yerde kalacaksın. Sadece partiye gidip bize bilgi vereceksin. Bize yardımcı ol” dediklerini aktaran A.R., bunun karşılığında kendisinin Türkiye’de olduğu süre içinde sorun yaşamaması için kimi vaatlerde bulunulduğunu öne sürdü.
Teklifi kabul etmediğini belirten A.R., bu kişilerin kendisine “Husam” isminde birinin kararını sormak için tekrar arayacağını ve bir süre sonra “Husam” isimli kişinin de kendisini aradığını söyledi.
SINIR DIŞI EDİLMEKLE TEHDİT EDİLMİŞ
Teklifi ısrarlara rağmen kabul etmediğini, bunun üzerine İl Göç İdaresi’nde gördüğü ve kendilerini “istihbarat” olarak tanıtan kişilerin siyah bir arazi aracıyla işyerine geldiklerini belirten A.R., teklifi reddetmesine rağmen ısrarların sürdüğünü dile getirdi.
Bunun üzerine ailesiyle birlikte sınır dışı edilmekle tehdit edildiğini ifade eden A.R., teklifi tekrar reddederek, avukatıyla görüştü.
Avukatıyla görüşmeye gittiği 14 Ocak’ta aynı numaradan defalarca arandığını belirten A.R., avukatının kendisini İl Göç İdaresi Müdürü olarak tanıdığı kişiyle yaptığı görüşme sonrası telefonların kesildiğini ancak hala endişeli olduğunu ifade etti.
İnsan Hakları Derneği’ne başvuruda bulunan A.R., avukatıyla birlikte konuya dair suç duyurusunda da bulundu.