Komünist önder İbrahim Kaypakkaya katledilişinin 50. yılında Dersim’de anıldı.
Partizan ve Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) tarafından örgütlenen anmaya Yeşil Sol Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu ve Emek Partisi katılım sağladı. Tüm devrim ve komünizm şehitleri adına saygı duruşuyla başlayan anmada sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.
Sinevizyon gösteriminin ardından SMF adına bir konuşma gerçekleştirildi. SMF temsilcisi “Cumhuriyetin 100. yılı” meselesinde Kaypakkaya’nın Kemalizm tezlerinin daha bir önem kazandığını ifade etti. Kaypakkaya’yı var eden öne çıkan işkencedeki direnişi değil o direnişe öncülük eden ideolojik politik hatta dair vurgular yapan SMF temsilcisi “Kaypakkaya’nın tezleri ‘71 devrimci çıkışını yaratmıştır. Biz SMF olarak Kemalizme ve KKTH’ye dair tespitlerin güncelliğini koruduğunu söyleyebiliriz.” dedi. SMF temsilcisi konuşmasını birleşik mücadele çağrısıyla sonlandırdı.
SMF temsilcisinin ardından söz alan Partizan temsilcisi ilk olarak İbrahim’in bilinç dünyasının oluşmasındaki sosyal koşullara ve döneme dair değinilerde bulundu. “Kaypakkaya’yı yaratan esas şey Büyük Proleter Kültür Devrimi’dir. Kaypakkaya’nın fikirleri sınıf mücadelesiyle özdeşleşmiştir. Onda sınıfın nasıl ve hangi araçlarla örgütleneceği çok nettir. İbrahim’i ayıran bir diğer özellik de fabrika işgallerinden, sınıf deneyimlerinden öğrenmesidir.” diyen Partizan temsilcisi İbrahim’in Ulusların Kendi Kaderini Tayin Hakkı’na dair yaklaşımının turnusol kâğıdı olduğunu ifade etti. Partizan temsilcisi konuşmasında şu ifadelere yer verdi. “Mücadelede ısrarcı olmanın bir bedeli olacaktı. İbrahim Diyarbakır Zindanlarında direnişiyle bu bedeli ödedi. İbrahim’i sadece direnişiyle değerlendirmek onu daraltmak olur. İbrahim’e uzun yıllar sansür uygulayan bazı kesimler kabullenmek zorunda kaldılar. Ancak bu kabullenme salt fiziki direnişle öne çıktı. Bu İbrahim’i bir kalıba sıkıştırmaktır. İbrahim’i bu direnişi sağlayan beslendiği zemindir yani komünist ideolojisidir. İbrahim’in savunma taslağına bakarsak hangi zeminde bu direnişi ördüğünü görürüz. O dönem yaşanan muğlaklık İbrahim’de yoktur. Onda devrim ve düşman tahlili çok net ve berraktır. İbrahim devrimin şartlarını işçi sınıfı ve köylülüğün içerisinde aradı. Bugün biz de devrimi buralarda aramayız. İbrahim’in bayrağını daha yükseklere çıkarmalıyız.”
Yeşil Sol Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu da İbrahim Kaypakkaya, Haki Karer ve Dörtler’i anarak kitleyi selamladı. Anma etkinliği şiir ve müzik dinletisi ile sona erdi.
(DERSİM)