HABER MERKEZİ- Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un iş yasasında çalışanların haklarına yönelik Eylül ayından bu yana adım adım gerçekleştirdiği saldırıya karşı demiryollarında çalışan bütün işçiler greve çıktı. Fransa’da son yılın en büyük protestosunun ilk dalgası olarak görülen demiryolu grevine onbinlerce öğretmen, hemşire ve pek çok sektörden işçi de katılmış durumda. Atık toplama, elektrik ve enerji sektörlerinin de greve çıkması bekleniyor. Yine Air France havayolları çalışanları da ücret artışı talebiyle greve çıktılar.
Demiryolu sendikası SNCF’nin açıklamasına göre, ülkedeki hızlı trenlerin yüzde 12’si ve beş bölgesel tren hattından sadece biri çalıştırılacak. Uluslararası seferler ise çok fazla aksamayacak ama ülke için tren seferlerinin neredeyse yüzde 90’ı durdurulmuş olacak.
Demiryolu işçilerinin grev kararı, yeni hükümetin demiryolu çalışanlarının özlük haklarını tırpanlamaya ve bu alanda yeni işe alınanların kadrolu değil sözleşmeli olmasını dayatmaya yönelik düzenlemeler yapacağını açıklamasına karşı geldi. Macron hükümeti, 2023 yılına kadar demiryollarını devlet tekelinden çıkararak özel şirketlere açacağını duyurmuştu.
Macron hükümetinin Eylül ayında alelacele gerçekleştirdiği Fransız İşçi Yasası’nın (Code du Travail) reformu, istihdam alanında büyük sermaye çevrelerinin elini ciddi biçimde güçlendiriyor.
Yine Macron, emek reformunu yasalaştırmak adına oldukça tartışmalı bir yolu tercih etmişti: Ulusal Meclis’i kontrol eden partisi La République En Marche‘ın milletvekillerinden, parlamentoya bu yasa tasarısını tartışma ve oylama yetkisinin verilmesi yerine tasarıları geçirme hakkının hükümete verilmesini talep etmişti. Macron, bu yolla, İş Yasası’nda işçiler aleyhine yapılan düzenlemeleri hızlı bir biçimde yasalaştırmıştı.