Sivas Zara’da Karabel mevkiinde üç milyon metrekarelik alana yayılacak bir maden ocağı için ÇED onayı verilince bölge halkı harekete geçti. Sivas İdare Mahkemesi’nde görülen dava sonrasında yapılan basın açıklamasında maden sahasının su kaynaklarını kirleterek 45 köyü etkileyeceği belirtildi.
Sivas Zara’da Karabel mevkiinde mermer ocağı açılması planlanıyor. Üç milyon metrekarelik alana yayılacak olan maden sahası, bölgedeki su kaynaklarının üzerine kurulacak. Hestaş Madencilik tarafından ÇED onaylarının alınmasının ardından bölge halkı kararın iptali için İdare Mahkemesi’ne başvurdu.
Sivas İdare Mahkemesi’nde görülen davaya bölge halkı yoğun ilgi gösterdi. Köy muhtarları Karabel Dernekler Federasyonu, Sivas Çevre Platformu, Sivas Halkevi ve Yeşil Zara Derneği’nin katılımıyla basın açıklaması yapıldı.
SU KAYNAKLARINI KİRLETECEK
Yapılan açıklamada bölgede daha önce krom madeni açıldığını ve o madenin bölgedeki su kaynaklarını yeterince kirlettiği ifade edildi. Madende çok sayıda kimyasal kullanılacağını söyleyen Sivaslılar, oradaki çayların Fırat Nehri’ne kadar aktığını ve bundan dolayı da 12 köyün doğrudan, 45’ten fazla köyün de dolaylı olarak etkileneceğini belirtti.
İliç’teki madenin sonuçlarının en acı şekilde görüldüğünü ifade eden Sivaslılar, ormanlarının, derelerinin doğal alanlarının yok olmasını istemediklerini ekledi.
SİVASLILAR YOKSULLUĞA MAHKÛM EDİLİYOR
Bölgede tarım ve hayvancılık yapıldığını vurgulayan Sivaslılar, son yıllarda verilen kararlarda bölge insanının çıkarlarının karşısında madencilik firmalarının çıkarları lehine kararlar verildiğini söyledi. Bu durumun Sivaslıları yoksulluğa mahkûm ettiği ifade edildi.
Sivaslılar İstanbul gibi büyükşehirlerde emekli olmuş pek çok hemşerilerinin, biraz da deprem kaygısıyla, Sivas’a geri gelmeye başladığını, ancak bu gelişmelerin bu tersine göçü de olumsuz etkilediğini belirtti.
(HABER MERKEZİ)