HABER MERKEZİ- Yunanlı genç komünist Sotiris Petroulas, Yunanlı devrimciler ve Türkiyeli komünistler tarafından anıldı.
Anmadan önce yapılacak yürüyüş için Yunanistan iç savaşına komutanlık etmiş, esas ismi Tanasis Klaras’ olan komutan Aris (Ares) ilk konuşmasını yaptığı anıtın önünde toplanıldı. Burada Aris selamladıktan sonra, Kesariani Atış Poligonuna sloganlarla yürüyüş yapıldı.
Sotiris Petroulas, TKP/ML ve Yunanlı devrimci örgütler Laiki Drasi ve T-34 tarafından 200 Partizan’ın Naziler tarafından kurşuna dizildiği atış poligonundaki anıtın önünde atılan sloganlar ve yapılan açıklamalarla anıldı.
Anmada TKP/ML tarafından yapılan konuşmada Sotiris Petroulas’ın 21 Temmuz 1965’de Yunan egemen devletinin yönlendirmesi ile faşist güçler tarafından katledildiği belirtilerek “Anti-faşist, anti-emperyalist halk hareketi yaratılması bu hareketin egemen sınıfların iktidarına yönelen ve onu yıkmaya çalışan bir politik karaktere bürünmesi için mücadele yürüttü. Revizyonist ve reformist karakterli pasifist çizgiye de yönelen bir devrimci çizgiyi savundu. Bu temelde iktidara odaklanan, devletin ve onun sivil faşist uzantılarının halka yönelik saldırganlığına karşı reformist ve revizyonist çizginin pasifist tutumuna karşı güçlü bir mücadele içinde oldu.” denildi.
Sotiris Petroulas’ın emperyalistlerin ve onlara göbekten bağlı ülkelerde kriz koşullarında büyüyen saldırılara karşı anın devrimci görevlerini kavramasındaki becerilerine değinilen konuşmada “Halk yığınlarının yaşadığı çelişkilerin keskinliği ve yoğunluğu aynı zamanda onların daha ileriye doğru mücadele azmini de artırır. Devrimci durumun geliştiği dönemleri doğru analiz etmek, bu analize uygun olarak mücadeleyi keskinleştirmek ve daha ileriye taşımak devrimci bir sorumluluk olarak görülmelidir. İşte Sotiris Petroulas tam da bu noktada devrimci mücadelenin daha ileri taşınması, egemenlerin saldırılarına karşı daha aktif bir çizgi oluşturulmasını savundu. Pasifizmin teorileştirilmesine ve yeni durumun kavranmasına engel olan reformist ve revizyonist hatta karşı tutum aldı. Onun devrim için daha ileri ve daha güçlü hamle yapılmasını savunan çizgisi gerici güçler tarafından hedef alınması için yeterli oldu. Gerici güçler onun devrimci çizgisinden korktuğu için ona yöneldi ve katletti” denilerek
Pasifizme, reformizme ve revizyonizme karşı bayrak açan devrimci iradenin kazanacağı vurgulandı ve Sotiris Petroulas’ın bu bayrağın sembollerinden biri olduğu söylendi.