YKP (m-l)’den Mikis Theodorakis’in ölümü üzerine açıklama

HABER MERKEZİ- Yunanistan Komünist Partisi (marksist-leninist) 2 Eylül’de hayatını kaybeden Yunan sanatçı Mikis Theodarakis için bir açıklama yayımladı. Açıklama şu şekilde:

“Son nefesini 2 Eylül’de 96 yaşında veren Mikis Theodorakis yüz yıla yakın yaşadı.

Halk için, biçimsel ve gerçek işgalcilerden ve onların yerli işbirlikçilerinden özgürlüğünü ve bağımsızlığını kazanmak için bügüne kadar atılmış en önemli adımlarla, onurlu zaferler ve acı yenilgilerle, savaşlarla ve mücadeleyle dolu bir yüzyıl.

Mikis Theodorodakis, bu kahramaca yürüyüşün on yıllarına müziği ile eşlik etti. Müziği, bu toprakların büyük şairlerini halkın mülkü yaptı. Müziği, halkın mutluluklarına, üzüntülerine, eğlencesine, illegalliğine, sıkılı yumruklarına, hayal kırıklıklarına ve kararlılığına yoldaşlık etti. Farklı alanlara tesir eden, yeniyi yaratan, azınlığın ayrıcalığı olan sanatsal üretimi halka daha da yakınlaştıran bir müzik eseri.

Mücadele içinden siyaset sahnesine çıkan halk, mücadelesi ile büyük sanatçılara da ilham kaynağı olarak sanat sahnesine de çıkmaya başlıyordu. Halk kendi sanatıyla artık karşıtının sanatını gölgeliyor veya yeni koşullara göre uyum göstermeye zorluyordu. Theodorakis’in bu sürece katkısı belirleyici olmuştur. Bu katkısı, kendisini halkın kalbinde ve bilincinde uluslararası etkisi olan, kendi yanında duran ve kendi sanatçısı olarak yerleşmesini sağlamıştır.

Halk hareketinin ve solun gerilemesi, özellikle 89-91 değişimlerinin ardından, kapitalizmin ölümcül düşmanı olan komünizm karşısında ilan ettiği biçimsel zaferinin ardından, müzikal üretkenliğinin eskisi gibi olmaması tesadüf değildir. Dünyayı sarsan fırtına, ülkemize, sola ve sanatçılarımıza da ulaştı.

Sistem, halk harekerinin ve solun bir sembolünü kendi mülkiyetine geçirme sürecinde fırsatı kaçırmadı. Böylece, öncellerinin tutukladığı, işkence edip şarkılarını yasakladığı Mikis Theodorakis’i kendisinin yapan, hükümet ve kanallar şimdi onun için yas tutmakta.

Yaşamının son yılları, önceki süreçlerini onurlandırmadı. 1974 yılında, ya Karamanlis ya da tank söylemi, 1990 yılında Yeni Demokrasi (Nea Dimokratia)’da bakanlığı, yakın zamandaki milliyetçi mitingler… Mikis Theodorakis’in siyaset yolculuğu, halkı üzdü, kafasını karıştırdı ve öfkelendirdi, ancak aynı halk, içinde saklı tuttuğu umut çanlarının tekrar çalacağı umuduyla şarkılarını söylemeye ve sonraki kuşaklara aktarmaya devam etti.

Ve bu gerçekleştiğinde, halkın mücadelesi, eskilerle beraber sıkılı yumrulara eşlik edecek olan yeni müzik ve şarkılarla defterleri dolduracak, yeni şair ve müzisyenleri yaratacaktır.

YKP (m-l)”