HABER MERKEZİ- Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, yaptığı açıklamada, TÜİK istatistiklerinin sebzedeki fiyat artışları ve pahalılığın tarihi rekorda olduğunu ortaya koyduğunu vurguladı.
“İstatistiklere göre, yıllık sebze enflasyonu yüzde 94.72 oldu. Bu durum, tarımın can çekiştiğini gösteriyor. Sebzede fiyat artışı maaş artışının ortalama 4.7 katı oldu. Artık, tüketiciler en önemli ve temel besin kaynaklarından olan sebzeye yeterince erişemiyor” diyen Çakar, şöyle devam etti:
“Özellikle, yoksulluk sınırının altında yaşayan tüketiciler, zaten, dana eti, kuzu eti, koyun eti ile peynir ve tereyağ gibi süt ürünlerine erişemiyor. Sebze ile beslenmeye ağırlık vermek zorunda kalıyorlardı. Artık, son bir yıllık süre içerisinde her geçen gün pahalı hale gelmesi nedeniyle, sebzeye de erişemez oldular. Bu durum, yüzde 80’den fazlasının yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşayan toplum kesimlerinde yetersiz ve dengesiz beslenmenin artışına neden olacaktır.”
MERKEZ BANKASI’NA GÖRE SEBZEDE ENFLASYON YÜZDE 42.5
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yıllık enflasyonun, ocak ayındaki gıda grubunda taze meyve ve sebze fiyatlarındaki güçlü artışa bağlı olarak yükseldiğini açıkladı ve işlenmemiş gıdada yıllık enflasyonun yüzde 40.54’e ulaştığına dikkat çekti. Sebze fiyatları yıllık bazda yüzde 42.5 artış gösterdi. MB, fiyatlardaki artışa gerekçe olarak ise maliyet artışını gösterdi.
Merkez Bankasının, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) dün açıkladığı enflasyon verilerine ilişkin olarak yayımladığı “aylık fiyat gelişmeleri” raporunda, ocak ayında tüketici fiyatlarının yüzde 1.06 arttığı ve yıllık enflasyonun 0.05 puan yükselerek yüzde 20.35’e çıktığı hatırlatıldı.