Bu sene “Baskı ve Şiddetle Kuşatılmış Yaşamımızı Örgütlenerek Özgürleştirelim” şiarıyla 25 Kasım çalışmalarını sürdüren Yeni Demokrat Kadın (YDK) yoksul, emekçi mahallelerdeki kadınların sorunlarına yoğunlaştı.
İstanbul’un Gazi, Yunus Emre, 75. Yıl ve Sarıgazi mahallelerindeki kadınlarla buluşan YDK’lılar kadın kurtuluş mücadelesi bağlamında Türkiye’de yaşanan sorunlar, derinleşen yoksulluk, Filistin direnişi konularında birçok etkinlik ve çalışma yaptı.
Sarıgazi’de ev ziyaretleri ve bildiri dağıtımlarının ardından yapılan kahvaltı etkinliğinde kadınlarla tartışmalar yürütüldü. Yapılan tartışmalarda kadınların önemli gündemlerinden birinin ekonomik kriz olduğu görüldü. Kadınlar tarafından beslenmeden barınmaya kadar birçok sorunun yakıcı, temel sorunlar haline geldiği, böylelikle toplumsal birçok sorunun ikinci plana atıldığı dile getirildi.
Kadıköy Salı Pazarında ise yüzlerce kadına bildiri ulaştırılırken buradaki kadınlarla da kadına yönelik şiddet, ekonomik kriz üzerine sohbetler edildi.
Gazi Mahallesi’nde de çalışmalarını yoğunlaştıran YDK gecekondu bölgesinde, atölyelerde ve pazarda bildiri dağıtımları gerçekleştirirken mahallenin birçok noktasına kadınlar için hazırlanmış duvar gazetesini astı.
Gazetemize çalışmalarını değerlendiren bir YDK’lı şunları söyledi: “Özellikle yoksul mahallelerde temas kurduğumuz kadınlarda kadın sorunun Türkiye’de denk düştüğü noktayı çok iyi görüyoruz. Buralarda kadının yoksullukla cinsinden kaynaklı yaşadığı sorunlar iç içe, kopmaz bağlarla birbirine bağlı ve hatta daha derin olduğunu söyleyebiliriz. Yine devletin devrimci damar taşıyan mahallelere özel yönelimlerinin sonuçlarını görüyoruz. Çeteleştirme ve yozlaştırma politikalarıyla baskı altına almaya çalıştığı Gazi Mahallesi’nde son bir hafta içerisinde üç kadın katledildi. Mahalleli kadınlar oldukça üzgün. Herkes ‘Biz nasıl bu hale geldik?’ sorusunu soruyor şimdi. Pınar Bektaş’ın katledilmesinin ardından yaptığımız eylemde yüzlerce kadın tepkisini, öfkesini ve yasını dile getirmek için bir araya geldi. Bu önemliydi; çünkü mahallelerdeki kadınların yalnız olmadıklarını hissetmeleri gerekiyor. Yine Sarıgazi’de düzenlediğimiz kahvaltı etkinliğinde üç kadının kahvaltıya gelmemeleri için eve kilitlendiğini öğrendik. Kadınların bilinçlenmesinden, kendi yaşamlarında söz sahibi olmasından korkuluyor. Bu korkuyu tanıyoruz. Birçoğumuz da bilinçlenme, mücadeleye katılma süreçlerimizde bunları yaşadık. O yüzden bu seneki şiarımız dört bir yandan kuşatılmış olan yaşamlarımızı örgütlenerek özgürleştirme çağrısı içeriyor.”
YDK yaptığı ajitasyon, propaganda çalışmalarında devrimci-komünist kadın mücadelesinin güçlendirilmesi için YDK saflarında örgütlenme çağrısı yaptı.
(İSTANBUL)