HABER MERKEZİ- Van Valiliği, kentte bulunan 673 yayla ve meradan 108’ini “Geçici Askeri Güvenlik Bölgesi” ilan ederek, kullanıma yasakladı. Yayla ve meraları kiralamak isteyen kişilerden tüm bilgileri bildirme şartı getirilirken, çobanlara da “sabıka kaydı” mecburiyeti getirildi.
Van Valiliği’nin 2020 yılında mera ve otlakların kullanımıyla ilgili hazırladığı genelgede, bu yıl da kentte bulunan 673 yayla ve meranın 108’ini “Geçici Askeri Güvenlik Bölgesi” ilan edilerek, kullanıma yasaklandı. Yayla ve meraları kiralamak isteyen kişilerden tüm bilgileri ve prosedürleri yerine getirme şartı getirilirken, çobanlara da “Sabıka kaydı” mecburiyeti getirildi. Yine asayişe yönelik tüm durumlarda güvenlik güçleri, muhtarlar ve kaymakamlıkların bilgilendirilmesi zorunluluğu getirildi.
108 MERA-YAYLA YASAKLANDI
İl Jandarma Komutanlığı’nın Ocak 2020 tarihinde “Geçici Askeri Güvenlik Bölgesi” olarak belirlediği 108 mera ve yaylanın yasak kapmasına alınarak bu yıl da kullanılamayacağı belirtilirken, bu bölgelerde yapılacak herhangi bir otlatma ve kullanım da ise cezalar verileceği bildirildi. Kentte bulunan ihtiyaç fazlası meraların sadece İl Mera Komisyonu tarafından kiralanacağı belirtilen genelgede, bunun dışında yapılacak tüm kiralamaların ise yasal olmayacağı ve cezaya tabi olacağı ifade edildi. Genelgede, “Meralarda belediye başkanlıkların, muhtarlıkların ve şahısların kiralama yetkisi bulunmadığından herhangi bir şekilde Mera, yaylak ve kışlakların yetkisiz kiralama yapılması durumunda ilgili mevzuat çerçevesinde gerekli adli ve idari işlem uygulanacaktır. Henüz tahsisi yapılmamış yerlerde ise kapasitesinin üzerinde hayvan otlatılmasını önlemek amacı ile meralara sezonluk ticaret hayvanı sokulması yasaktır. Mera ve yaylalarda otlatma hakkından fazla hayvan sokulması veya kiralama yapılmaması durumunda, mera komisyonunca belirtilen otlatma bedelinin, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce tespiti, ilgili İlçe Müdürlüğü teknik elemanları tarafından hazırlanacak rapor ve Kaymakamlık Oluru ile otlatma bedelinin 3 katı alınacaktır” denildi.
ÇOBANDAN SABIKA KAYDI
Otlatma mevsiminin 15 Mayıs 2020 ila 15 Ekim 2020 tarihinde sona ereceği belirtilen genelgede, bu tarihlere uyulmaması durumunda ise ceza yaptırımların uygulanacağını ifade edildi. Kente il dışından gelecek olan Koçerlerin kiralamak istedikleri yerin bağlı olduğu Kaymakamlığa bir dilekçe ile müracaat ederek beraberinde gelecek aile bireyleri ve çobanları için birçok belge istendi. Genelgeye göre Koçer ve çobanlardan, nüfus cüzdanı fotokopileri, İki adet vesikalık fotoğraf ve sabıka kaydı getirmeleri zorunlu hale getirildi. Yine otlatma sezonu tamamlandıktan yapılacak geri dönüşlerde il hayvan sağlık zabıtası komisyonunun belirleyeceği şekliyle tek gidiş güzergâhı olan meralardan geçilebileceği belirtilirken, genelgede yayla ve meralardan dönüşlerde artan yaşam malzemelerinin yaylada bırakılmaması da yasaklar içerisine alındı.
BAKANLIĞA BİLDİRİLECEK
Yayla veya merada bulunan kişilerin kimlik bildiriminin İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’ne bildirilmesi gerektiği, bu yapılmadığı durumda da yaylayı kiralayan bu kişinin bu durumdan sorumlu tutulacağı ifade edilen genelgede, askerleri yetkililerin ayrıca kimlik bildirimi konusunda kişileri bilgilendirileceği hususu da yer aldı. Genelgenin devamında: “Göçerler kiraladıkları mera, yaylak ve otlaklara İl Mera Komisyonunun tahsis kararında belirtilen miktardan farklı sayıda hayvan getirmeyecekler, kiraladıkları yeri ücret karşılığı başkalarına kiraya veremeyeceklerdir. Göçerlerin, bölgemize getirecekleri tüm hayvanlar kulak küpe numaralı olacak, geldikleri İlin İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden mutlak surette ‘Sağlık Raporu’ ve ‘Yurt içi Canlı Hayvan Veteriner Sevk Raporu’ alacaklardır, Sevk raporunu düzenleyen İller kiraladıkları meranın kiralama belgesini görmeden kesinlikle sevk raporunu düzenlemeyeceklerdir” denildi.
HER HAYVAN İÇİN BİLDİRİM
Hayvan sahiplerinin yaylada doğan buzağı ve kuzularının tanımlanmalarını sağlamak, doğum, ölüm, kesim, zorunlu kesimleri ile sürüsüne ve sürüsünden olacak tüm hayvan hareketleri ile ilgili kayıtların bildirim zorunluluğu genelgeye konulurken, “Hayvan sahiplerinin vermiş olduğu beyanları nedeniyle oluşacak tüm olumsuzluk ve hatalardan sorumludurlar, İl içi nakillerinde büyükbaş hayvanlar için sığır pasaportu, küçükbaş hayvanlar için ise nakil belgesi, iller arası nakillerde ise canlı hayvan veteriner sevk raporu olmadan nakiller kesinlikle yapılmayacaktır. Göçerlerin İlimize ilk giriş yapabilecekleri yollar üzerinde İl ve İlçe Jandarma Komutanlıkları tarafından ‘İlk Göçer Kontrol Noktaları’ ihdas edilecektir. Oluşturulacak olan bu kontrol noktaları Tatvan – Gevaş, Adilcevaz – Erciş, Patnos – Erciş, Doğubeyazıt – Çaldıran ve Yüksekova – Başkale girişleridir. İlimize girişine müsaade edilen hayvan sayıları ve götürülecekleri yere ilişkin raporlar günübirlik olarak bildirilecektir. 2020 yılında kiralamaya kapalı yerlerde otlatma yapıldığında, otlatma kapasitesinin üstünde hayvan sokulması halinde veya izinsiz hayvan getirilmesi halinde mera kiralama özel sözleşmesine aykırı herhangi bir durumun tespitinde, tespit edilen sürü sahiplerine 2020 yılı için belirlenen otlatma bedelinin 3 katı olarak tahsil edilecektir” denildi.
KİMLİK KARTI ZORUNLU
Kiraya verilen yerlerin Tarım ve Orman İl-İlçe Müdürlüğü-İlçe Jandarma görevlileri ve ilgili mahalle muhtarlarınca sürekli kontrol edileceği belirtilen genelgede, “Yayladan faydalanan tüm bireylere ait Yaylacı Tanıtım Kartı verilecektir. Çayır, Mera ve Yaylak kontrolünde kiralama belgesi ve yaylacı tanıtım kartı olmayanlara müsaade edilmeyecektir. Çayır, Mera ve Yaylak kontrollerinde kontrol yapan güvenlik güçlerine kiralama belgesi, yaylacı tanıtım kartı, araç izin belgesi, kimlik belgesi ibraz etmeyen şahıslar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Ayrıca görevini kötüye kullanan muhtarlar ve diğer kamu görevlileri hakkında da Valilik ve Kaymakamlıklarca gerekli işlemler yapılacaktır” maddeleri sıralandı. (MA)