HABER MERKEZİ- Diyarbakır, Mardin, Van belediyelerine kayyum yoluyla el konulmasının üzerinden geçen bir haftada, önceki kayyumlara ilişkin usulsüzlük ve israflar da ortaya çıkmaya devam ediyor.
Van’da da itibardan tasarruf edilmemiş! Önceki kayyum Murat Zoroğlu döneminde, 40 milyon bütçesi olan belediyenin, 1,2 milyar (eski para ile 1,2 katrilyon) borçlanmasına aldırış edilmeden, 700 bin TL’ye takım elbise alınmış. Eski bir bakanın kitabı, 20 bin adet olarak bastırılmış.
Birgün Gazetesi’nden Erk Acarer’in haberine göre; Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile atılan nitelikli personel yerine, belediyecilikten anlamayan 194 kişinin usulsüz olarak işe alınması da icraatlardan. Hiç işe gelmeyen “Bankamatik memurları”nın yanı sıra, belediyede uyuşturucu kullananlar bile olmuş. Müdürlerden biri, provakasyon için, altındaki personele, belediyenin kitaplarının ilk sayfasındaki, Türk bayrağı resmini yırtma görevi vermiş.
‘NEDEN EŞ BAŞKANA TEPKİ GÖSTERMEDİN’ SORUŞTURMASI
Görevden alınan Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bedia Özgökçe Ertan, sadece halkın iradesine değil, hizmet alma hakkına da darbe vurulduğunu söylüyor. Havuz medyasının, kayyuma gerekçe ve aklama için kampanyalarını sürdürdüğünü ifade eden Ertan; “OHAL’i sürekli yapan Terörle Mücadele Kanunu’nda herhangi bir soruşturma, ‘görevden almak’ için yeterli hale getirildi” diyor: “Soruşturmalar ise soyut. Her etkinlik ve konuşmamız dava konusu oldu. Eş Başkanımız Pervin Buldan’ın bir toplantısında, tepki göstermediğim gerekçesi ile hakkımda ‘Terör propogandası’ soruşturması başlatıldı.”
GERÇEKLER FARKLI
Ancak belediyelere ilişkin somut gerçekler var. Van Belediyesi’nin borcu 1,2 milyar TL. 400 binden fazlası Van Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne (VASKİ) ait. Ertan, “Belediye ve VASKİ’nin gelir gider dengesini, borç ödenemez hale gelecek kadar bozduklarını belirtiyor: “İcra takiplerine karşı elimiz kolumuz bağlanmıştı. Her on günde bir elektrik kesintisi ile tehdit ediyorlar, birkaç saat kesip gözdağı veriyorlardı. Bu tehditler kayyum sürecinde hiç olmamış.”
ESKİ BAKANA JEST
Ertan, borcun nedenlerine dikkat çekiyor: “700 bin TL’ye takım elbise alınmış, eski bir bakanın 20 bin adet kitabı bastırılmış. Yine çerez alımları var. Kiralanan araçlar, Emniyet, Jandarma, Milli Eğitim ve Valiliğe tahsis edilmiş. Oysa bu kurumların, kendisine bile yetemeyen belediyeden çok daha fazla bütçesi var.“
ADRESE TESLİM İHALELER
Belediyedeki en büyük vurgun ise bünyesinde yer alan Kocaeli Parkı’ndaki kafe-restoranda yapılıyor. Van Gölü’nün kenarındaki, kalabalık mekandan yine Emniyet, Jandarma, Milli Eğitim ve Valiliğe her gün 400 adet yemek ve kahvaltı gönderildiği tespit ediliyor. Bu kesilince, ilk aydan itibaren burada 240 binin üzerinde kar edilmeye başlıyor. Ertan mekandaki usulsüzlüklere ilişkin şunları söylüyor:
DANIŞMANLIĞA 500 BİN TL
“Kayyum ve eşi için çatal takımları alınmış. Onlar için özel mescit ve tuvalet yaptırılmış. Mekanın, tadilatı yapılmıştı ama yeniden dizayn ettirilmiş. Bu dizaynın danışmanlığı için 500 bin TL ücreti ödenmiş. Aynı gün 2, 5 ve 6 milyonluk ihalelere çıkılmış. 90 bin TL üzerindeki ihaleler açık olmak zorunda. Oysa doğrudan temin yoluyla, sadece davet ettiklerine vererek suç işlemişler. Talan var. Kayseri, Elazığ ve Trabzon’daki firmalardan şaşmamışlar. İş verilenler arasında kayyum eşinin akrabası olduğu da söyleniyor.”
Geçen kayyum dönemine ilişkin en büyük usulüzlüklerden biri de personel alımlarında yaşanıyor. Yüzlerce emekçi KHK ile işten çıkarılıp yerlerine yandaş personel alınıyor. O dönemin, Van Büyükşehir Genel Sekreteri olan şimdiki Kayseri, Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın şu sözleri sarfetiyor: “İşten çıkarmaları büyük bir keyifle yaptım.”
PROVAKASYONUN BÖYLESİ: TÜRK BAYRAĞINI YIRTMA GÖREVİ
Ertan, “194 personel usulüz almışlar” diyor: “Belediyede işe gelmeyen, işyerinde uyuşturucu kullanan vardı. Halkın parçası olmak yerine sorun çıkardılar. Karalama kampanyalarında yer aldılar. Personel içindeki müdürlerden biri, altındaki çalışana belediyenin kitaplarının giriş sayfalarındaki Türk bayrağı resmini yırtma görevi vermiş.”