HABER MERKEZİ– Vakıflar Genel Müdürlüğü, İstanbul Beyoğlu’ndaki Gezi Parkı’nın “Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı”na devredilmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Müdürlük, parkın bulunduğu arazinin Osmanlı döneminde söz konusu vakfa ait olduğunu (vakıf şu anda mazbut durumda) ve 1939-1941 yıllarında belediyeye devredildiğini belirtti. Mazbut vakıfların (Kuruluşları Osmanlı ve Selçuklu’ya dayanan ve günümüzde yöneticisi kalmayan vakıflar) haklarının günümüzde Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından korunduğunu ileri süren müdürlük, devire gerekçe olarak, 2008 yılında yürürlüğe giren 5737 sayılı vakıflar kanununun 30. maddesini gösterdi.
Yazılı açıklamada aktarılan madde şöyle: “Vakıf yoluyla meydana gelip, her ne suretle olursa olsun hazine, belediye, özel idareler, köy ve tüzel kişiliğin mülkiyetine geçmiş vakıf kültür varlıkları mazbut vakfına devrolunur.”
HANGİ VAKIFLARA DEVREDİLDİKLERİ AÇIKLANDI
Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde 1014 taşınmazın bu tip vakıflara devredildiğini duyurdu ve devir işlemlerini açıkladı. Buna göre Galata Kulesi ve 3. Selim döneminde inşa edilen Selimiye Kışlası Kule-i Zemin Vakfı adına, Adile Sultan Sarayı 1. Mahmud Vakfı adına, Pera Palas Otel, Vefa Lisesi, Şişli Etfal Hastanesi, Sait Halim Paşa Yalısı ise Beyazıt Hanı Veli Vakfı adına Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredildi.
Açıklama şu ifadelerle sonlandırıldı: “Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün görevlerinden biri kendisine emanet edilen Vakıf mallarına sahip çıkmak, vakıf kurucularının bizlere emanet ettiği, her biri bir şaheser olan eserleri koruyup ihya etmek ve bu köklü mirası gelecek nesillere aktarmaktır.”