HABER MERKEZİ- İstanbul Üsküdar’a bağlı Küçüksu Mahallesi’nde 81 dönümlük ormanlık araziye millet bahçesi yapılmaya başlandı. Proje, Üsküdar Belediyesi’nden TOKİ’ye, TOKİ’den de Kayaş Madencilik’e 100 milyon TL’ye ihale edildi.
Yeşil Gazete’den Cansu Acar’ın haberine göre “Çocuk Köyü ve Millet Bahçesi” projesinin yapımını üstlenen Kayaş Madencilik, bir aydır bölgede çalışmalara devam ediyor. Proje kapsamında arazideki bitki örtüsü kaldırılmaya başlandı, ağaçlar numaralandırıldı. Arazi resmi kayıtlarda da orman olarak geçiyor. İhale bilgilerinde alana konak, çarşı, restoran, mescit, atölye, kahvehane, idare binası, şadırvan, tuvalet, at çiftliği, ahır, ağıl ve kümes, değirmen gibi yapılar inşa edileceği belirtiliyor. Bölge halkı arazide ağaç kesimleri olduğu gerekçesiyle şirketi birçok kez şikayet etti. Şantiye alanında herhangi bir bilgilendirici tabelanın olmaması da dikkat çekiyor.
Proje yöneticisi Sedat Kaya, ağaç kesim iddialarına dair numaralandırılmış bazı ağaçların planla çakışması durumunda sökülerek başka bir bölgeye taşınacağını öne sürdü, ağaçların kesilmediğini savundu. Ancak ormanlık alanlarda kesilmiş uzun ağaç gövdeleri bulunuyor. İşçiler ise numaralı ağaçlara dokunmadıklarını, alanda bulunan kesilmiş ağaçların da daha eskiden kesildiğini öne sürüyor.
Proje, ilk kez AKP’li Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen tarafından “Üsküdar’a 41 kere maşallah” ifadeleriyle seçim öncesi 41 projesinden biri olarak Şubat 2019’da duyurulmuştu. Yapımı, TOKİ’nin devreye girmesi sonrası 100 milyon 158 bin 561 liraya Kayaş Madencilik’e ihale edildi. 300 gün sürmesi planlanan projenin 31 Mayıs 2023’te teslim edilmesi bekleniyor.
“AİLE ŞİRKETİ” KAYAŞ’IN KAMU İHALELERİ
Kayaş Madencilik A.Ş.’nin proje alanında çalışanlar gibi şirketler grubu da aileden: Şehmus Kaya Müteahitliği, Sertka İnşaat AŞ, Kayaş Madencilik AŞ, Çınar Kaya Müt. AŞ, Kayatek Bilişim Ltd. Şti., Serhat Mimarlık, Sedat Mühendislik…
Batman merkezli şirketler grubunda en öne çıkanı Şehmus Kaya Müteahitliği. Kaya’nın yerel yönetimlerden birçok isimle ilişkileri göze çarpıyor. 1974’te Şehmus Kaya Müteahitlik olarak kurulan SERTKA, 1983’te şirketleşerek inşaat sektöründe faaliyet göstermeye başlıyor. 10 şirketli yapısı ile SERTKA’nın öne çıkan projelerinden bazıları şöyle:
- Batman Hasankeyf İlçesi 390 Konut
- Hasankeyf 25 Yataklı Entegre Hastanesi
- Malatya Havalimanı
- Hatay Stadyumu
- Gaziantep Havalimanı Lojman Binaları
- Batman 300 Yataklı Kadın Doğum Hastanesi
- Malatya Emniyet Hizmet Binası
- Batman PTT Hizmet Binası
- Van Ferit Melen Havalimanı
- Siirt Hükümet Konağı
- Çayıralan Adliye Sarayı
- Yozgat Seffatli Adliye Sarayı
- Mamak Göleti
- Kaşyolu Köyü 28 Konut