Urfalı çiftçiler bu yıl samana alıcı bulamadı. Üreticiler geçen seneye göre durumun daha kötü olduğunu belirtirken mahsullerin elinde kaldığını anlattı. Pek çok çiftçi, para etmediği gerekçesiyle tepki için samanını tarlada bıraktı. Bazı çiftçiler ise tarla boşalsın diye ürününü gelip alanlara para vermeyi teklif etti ancak buna rağmen alıcı bulamadı.
‘ÜSTÜNE PARA VERİYORUM ALAN YOK’
Duvar’dan Fatma Keber’in haberine göre, depolarında geçen senenin samanının durduğunu belirten çiftçiler, yaptıkları masrafın zarara işlediğini söyledi. Hasadını yaptığı samanı satamayan Mahmut Demir, “Saman tarlada kaldı bu sene. Ben dedim ki ‘Gelin samanı alın, üstüne de dönüm başına 100 lira verelim.’ Maksat arazi boşalsın, mahsul ekebilelim ama maalesef yine de isteyen olmuyor. Düşünün hem bedava saman hem de dönüm başına 100 lira veriyorum ama gelip alan yok” diye konuştu.
Samanı tarlada kalan bazı çiftçilerin tarlayı boşaltmak için yaktığını söyleyen Demir yaşanan duruma ilişkin, “Hayvancılık bitti, o yüzden de samanı alan yok. Örneğin geçen sene benim 260 tane hayvanım vardı şu anda 10 tane var” dedi.
İşçi bulamamaktan yakınan Demir, “Çoban da bulamadım. Kimse yok bulamıyoruz. Onun haricinde maliyetler yüksek, bir iğnesi bir sürü para… Veteriner masrafı var, yemi var… Gerçi ben kolay kolay yem almıyordum, kendi arpalarımdan veriyordum. Ona rağmen hayvancılığı sürdüremedim” diye anlattı.
‘HAYVANCILIK VE ÇİFTÇİLİK BİTMİŞTİR’
Urfa Bozova ilçesi Ziraat Odası Başkanı Müslüm Okan geçmiş yıllarda çiftçinin hem buğdaydan hem samandan para kazandığını ama bu durumun değiştiğini aktardı. Okan, geçmişte yurt dışından ithal edilen samana rağbet olmamasını da bölgedeki hayvan varlığının azalmasına bağladı.
Okan yaşanan duruma ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Bölgemizde hayvancılık ve çiftçilik bitme noktasına gelmiş durumda. Samanlar tarlada kaldı çünkü bölgede hayvan yok. Artık ne ekelim? İşçilik pahalı, akaryakıt pahalı, ürettiğimiz mahsuller yeteri kadar değerinde satış yapamıyoruz.”
(HABER MERKEZİ)