HABER MERKEZİ- TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine Uluğ Enerji işçileri, Bursa’da Kent Meydanı’nda eylem yaptı ve mücadele kararlılığını dile getirdi.
DİSK Enerji-Sen ile Uludağ Elektrik’in alt firması Uluğ Enerji’de toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinden anlaşma çıkmaması üzerine işçiler bugün kent meydanında eylem gerçekleştirdi.
‘ENERJİ TEKELLERİ KARLARINA KAR KATIYOR’
Evrensel‘de yer alan habere göre eylemde konuşma yapan Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, “Bu ülkede bütün değerlerin yaratıcısı olan işçilerin yoksulluk ve açlık sınırı altında çalışmasını hiç kimse beklemesin. Bu ülkenin kapitalistleri enerji tekelleri karlarına kar katarken bizlerin asgari ücretle çalışmasını beklemesin. Bu ülkede 2023 için belirlenen asgari ücret elimize geçmeden açlık sınırı altında kaldı. Yoksulluk sınırı 30 bin liraya dayandı. Diyorlar ki ‘Biz bu parayı nasıl verelim?’ ama bakıyoruz enerji tekelleri karlarına kar katıyor. Biz hakkımız olanı istiyoruz, alacağız. Bu mücadeleyi birlikte sürdüreceğiz. Şirket yöneticilerine sesleniyoruz; işçi arkadaşlarımızın güçlerini sınamayın, işçi arkadaşlarımızın haklarını yemeyin” dedi.
‘ÇOCUKLARIMIZIN DAHA İYİ BİR YAŞAM SÜRMELERİ İÇİN DİRENECEĞİZ’
Açıklamada konuşan işçi aileleri ise “Hayat pahalılığı belli, elektrik, su, doğal gaz derken hiçbir şeye yetemiyoruz. Haklarımızı istiyoruz. Eşlerimizin yanındayız. İşçi arkadaşlarla birlikte mücadele ediyoruz. İnsanca yaşamak istiyoruz, çocuklarımızın daha iyi bir yaşam sürmeleri için direneceğiz. Şirket bizi enerjinin kahramanı ilan ediyor. Soruyoruz, aç kahraman olur mu? Biz fazlasını değil hakkımızı istiyoruz” ifadelerini kullandı.
‘YÜZLERCE İŞÇİ KENDİ TALEPLERİNE SAHİP ÇIKIYOR’
“Kentleri var eden enerji işçileri burada” diyen DİSK Enerji Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin de “Bu soğukta evlerine gaz geliyorsa elektrikleri yanıyorsa bu meydandaki insanların sayesindedir. Ama bu insanların aydınlatamadığı bir yer var, orası da kendi evleri. Artan fiyatlar yüzünden ocaklarını yakamıyorlar o yüzden buradalar. Uluğ işçisi o oturulamaz denen masaya işçilerle beraber oturdu. Yapılamaz denen taslağı birlikte hazırladı. O yüzden yüzlerce işçi burada çünkü kendi taleplerine sahip çıkıyorlar. Onlar istediği kadar ‘Vermeyiz’ desinler, biz bu yola çıkarken ‘iş güvencemizi, çocuklarımızın geleceğini patronların iki dudağına bırakmayacağız’ diyerek çıktık. Bu işi oldu bittiye getireceklerini zannediyorlar. Ama bizim için kavga bitmedi daha yeni başlıyor. İnsanca yaşayabilmek için başka şehirlerden çıkıp geldiniz ama sorumluluğumuz burada bitmiyor. Bizleri yıllarca kölelik koşullarına mahkum eden enerji patronlarına karşı verdiğimiz mücadele bütün enerji işçiler tarafında izleniyor. Şimdi örnek bir sözleşmeyle yolu göstereceğiz” diye konuştu.