HABER MERKEZİ- Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, HDP’li Hasan Özgüneş’in soru önergesine verdiği cevapta, Türkiye’de resmi dilin Türkçe olmasını gerekçe göstererek Kürtçenin havaalanlarında anons dili olarak kullanılmayacağını savundu. Özgüneş ise bunun inkarcı bir yaklaşım olduğunu söyledi.
Özgüneş’in soru önergesini yanıtlayan Bakan Adil Karaismailoğlu, önergenin sadece havaalanı ile ilgili kısmına değindi. Soru önergesine verilen cevapta, “Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi dili Türkçe, uluslararası havacılık dilinin ise İngilizce olması nedenleriyle uçuş bilgisi, anons ve danışma hizmetleri, uluslararası metinlere göre Türkçe ve İngilizce olarak yapılmaktadır” dedi.
“EN ÇOK KONUŞULAN DİL NEDEN HAVAALANLARINDA YOK”
Özgüneş, verdiği önergede “Türkiye’de en çok konuşulan ikinci dil olmasına rağmen havaalanı, otogar, metro istasyonları vb. noktalarda Kürtçe anons, yönlendirme ve bilgilendirme yapılmamasının gerekçesi nedir? İç hat seferlerinde söz konusu ulaşım noktalarında yapılan anonsları anlamayan yurttaşların maruz kalacağı mağduriyetlerin giderilmesi nasıl sağlanmaktadır?” sorularını yöneltmişti.
“İNKARCILIK”
Bakanlığın yanıtını Mezopotamya Ajansı’ndan Diren Yurtsever’e değerlendiren Özgüneş, devletin Kürt dili ve kimliğinin yanı sıra diğer kimliklere karşı da milliyetçi ve tekçi bir tarzda yaklaştığını belirterek, şunları söyledi:
“Türkiye’nin kuruluşu itibariyle bu ülkede sadece Türkler vardır, Türkçe dili vardır. Herkes kendi dilini, kültürünü, tarihini, gelenek göreneklerini, müziğini unutarak, tek bir dilde, tek bir kültürde buluşma dayatması içerisine girmiştir. Dolayısıyla Kürt halkının mücadelesi, Kürt meselesinin varlığı bu inkarla bağlantılıdır. Türkiye’nin Lozan’dan sonraki yaklaşımı inkarcı bir yaklaşımdır.”