B Plan Mühendislik ofisinde ücretleri verilmeden işten çıkarılan Kürt işçiler, haklarını istedikleri için silahla tehdit edildiler.
İstanbul’da Odeyeri Emlak Yapı Turizm Anonim Şirketi’ne bağlı Lidya Yapı Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin teşeronu olan B Plan Mühendislik’te çalışan 4 mekanik tesisat işçisi, ücretleri verilmeden 3 Kasım’da işten çıkarıldı. İşçiler İbrahim Işık, Harun Işık, Mevlüt Ön ve Faruk Oğuz, 19 Aralık’ta ücretlerini almak için gittikleri B Plan Mühendislik şirketinin sahibi O.A’nın sözlü ve silahlı tehdidine maruz kaldıklarını iddia etti. İşçiler, aynı gün Eyüpsultan ilçesine bağlı Göktürk Polis Merkezi Amirliği’ne giderek şikâyetçi oldu. İşçiler, yaşadıklarını Mezopotamya Ajansı’ndan Esra Solin Dal’a anlattı.
ÜCRETLERİNİ İSTEYEN İŞÇİLERİN TELEFONLARI ENGELLENDİ
Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinden çalışmak için İstanbul’a geldiğini belirten inşaat işçisi İbrahim Işık, B Plan Mühendislik inşaat ofisinde tesisat işinde çalıştığını aktardı. İşten çıkarıldığını ve ücretinin verilmediğini söyledi. 2 Kasım’da memleketine gitmek için şirket sahibi O.A’dan izin aldıklarını aktaran Işık, patronun işçilere 10 gün izin verdiğini ancak 3 Kasım’da kimseye haber vermeden herkesi işten çıkardığını söyledi. Işık, işten çıkarıldıklarını öğrendiklerinde O.A’yı telefonla aradıklarını ve ücretlerini istediklerini, fakat tüm işçilerin telefonlarının engellendiğini söyledi.
OFİSE GİDEN İŞÇİLERE SİLAH ÇEKİLDİ
19 Aralık’ta verilmeyen ücretlerini almak için O.A. ile görüşmeye gittiklerini söyleyen Işık, yaşananları şöyle anlattı: “Biz patronu tekrar telefonla arayarak ücretlerimizi istedik. O da ‘tamam gelin konuşalım’ dedi. Ben ve arkadaşlarım B Plan Mühendislik ofisine gittik. Biz gittiğimizde kapıyı üstümüze kapattı. Biz de ‘buraya konuşmaya ve paramızı almaya geldik’ dedik. O.A. bize ‘Siz on kişisiniz, hesap kitap bilmiyorsunuz, sizde beyin yok’ diyerek silahını çıkarıp, namluyu bana doğrultu. Beni vuracaktı, kardeşim kolundan tuttu. Bizde polisi aradık ve Göktürk Polis Merkezine giderek şikâyette bulunduk. Hakkımızı istiyoruz.”
İŞTEN ÇIKARMA VE TEHDİT
Aynı inşaatta mekanik tesisat ustası olarak çalışan ve iki ay önce işten çıkarılan Harun Işık da haksız ve hukuksuz bir şekilde işten çıkarıldığını söyleyerek “Proje bittikten sonra patronumuz O.A. projenin yanlış olduğunu öne sürerek çıkışımı verdi. Projeyi bitirdikten sonra şirket kendi yaptığı yanlışı öne sürerek haksız hukuksuz bir şekilde beni işten çıkardılar. O.A. bana ‘Bu geceden sonra seni orada görmeyeyim, seni komaya sokarım’ diyerek hakaret ve tehditlerde bulundu. Daha sonra paramı dahi vermeden geriye dönük çıkışımı verdiler. Daha sonra arabuluculuk üzerinden şikâyette bulundum. Oradan da bir sonuç çıkmadı, ben de hakkımı aramak için sendikaya gittim” şeklinde anlattı.
“RAHATÇA ANADİLİMİZİ BİLE KONUŞAMIYORUZ”
Üç çocuğu olduğunu ve çalışmak zorunda olduğunu vurgulayan Işık, sözlerini şöyle sürdürdü: “İşçiler olarak her türlü baskıya maruz kalıyoruz. Çoğu zaman paramız verilmiyor ya da eksik veriliyor, hakarete uğruyoruz, tehdit ediliyoruz, etnik kimliğimizden dolayı da sorun yaşıyoruz. Kendi aramızda rahatça anadilimizi bile konuşamıyoruz. Konuştuğumuzda hemen sözlü tacize maruz kalıyoruz. Bu tür sebeplerden dolayı Kürt işçiler olarak tek başımıza bir yerde çalışmaya gitmiyoruz. Çünkü can güvenliğimiz yok. Hangi şantiyeye giderseniz gidin, politika hep aynıdır. Çünkü patronlar belli siyasi partilerden ve devletten güç alıyorlar.”
POLİSİN YANINDA İŞÇİLER TEHDİT EDİLDİ
7 yıldır inşaat sektöründe çalışan mağdur işçilerden Ferhat Oğuz, 20 bin TL alması gerekirken 3 bin TL verildiğini söyledi. Ücretinin tam verilmediğini dile getiren Oğuz, patron O.A’nın parayı vermeyeceğini söylediğini iddia etti. Oğuz, “Ofisin içine girdiğimizde, planlı bir şekilde bize silah çekti. İbrahim arkadaşımıza ağza alınmayacak hakaretlerde bulundu. Polis olay yerine geldi, O.A. polisin yanında ‘sizin kellenizi keseriz, bu olay burada bitmeyecek’ diye tehdit etmeye devam etti. Biz haklarımızı istiyoruz, sendikacı arkadaşlarımızın desteklerini bekliyoruz” diye aktardı.
İşçilerin avukatı Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukat Serkan Kılıç, son zamanlarda işçilere yönelik hak gasplarının arttığına dikkat çekti. İşçilerin emek sömürünün yanı sıra “ırkçı” tutumlara da maruz kaldığını vurgulayan Kılıç, sermaye sahiplerinin emekçilere yönelik bu tutumun iktidarın mevcut politikalarından bağımsız olmadığının altını çizdi. Kılıç, “Çoğunluğu Kürt şehirlerinden gelen inşaat işçileri, işçi kazaları, işçi cinayetlerinin yanında emeklerinin karşılığını alamıyorlar ve bunu istedikleri için de karşılaştıkları durum ortada. İşçiler haklarını istemek için bizlere başvurdular. Biz de hukuki sürecin takipçisi olacağız” şeklinde konuştu.
FİRMA DURUMDAN HABERDAR OLMADIĞINI SÖYLEDİ
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri (Dev Yapı-İş) Sendikası Genel Sekreteri Nihat Demir, konuyla ilgili ana firmayla iletişime geçtiklerini, O.A. adlı kişinin çalıştırılmaması ve firmalarda projeleri varsa o sözleşmelerinin feshedilmesi talebinde bulunduklarını belirtti. Ana Firma’nın durumdan haberdar olmadığını ve özür dilediğini aktaran Demir, firmanın sorumlular hakkında gerekli işlemleri yapacağını söylediğini aktardı. Olayın takipçisi olacaklarını dile getiren Demir, “Firma, sözleşmeleri feshedildiği takdirde mesaj atıyor. Biz de sözleşmelerin feshedilip edilmediği konusunda takipçisi olacağız. Çağrımız bütün inşaat işçilerinedir; hiçbir yerde kendilerini yalnız hissetmesinler. Sendikalarına üye olsunlar, bize başvursunlar. Buradayız, gelin bu örgütlü gücü birlikte büyütelim” dedi.
MA’nın telefonla ulaştığı Lidya Yapı yetkililerinden Sinan Horoz da sorulan sorulara yanıt vermek istemediğini kaydetti.
(HABER MERKEZİ)