Hatay’da Toplum Yararına Program (TYP) kapsamındaki ilk etap çalışanı 2 bin 500 işçinin sözleşmeleri yenilenmedi. Kadro beklerken işsiz kalan işçiler, aileleri ile birlikte yaklaşık 10 bin kişinin mağdur olduğunu söyledi. Konteyner kentlerde geri hizmetlerde çalışan işçiler 19 Mayıs’ta işten çıkarılırken 30 Haziran’da bir grubun daha iş sözleşmelerinin biteceğini belirtti.
“KADRO BEKLERKEN İŞSİZ KALDIK”
Bir meslek lisesinde çalışırken 19 Mayıs tarihinde iş akdinin sonlandırıldığını öğrenen bir işçi, “Üniversite mezunuyum, yıllardır İŞKUR’da kaydım vardı ama bir kez bile mesaj gelmemişti. Depremden 15-20 gün sonra Kaymakamlığa ismimi yazdırdım. Sosyal markette çalışmaya başladım. 6 ay boyunca çalıştım, ancak kaldırılan çadırkentlerle birlikte sosyal marketler de kapandı. Ben de bir meslek lisesinde 2.ayda yeniden başlamış oldum. 9 ay boyunca her işi yaptım.” dedi.
Bir diğer işçi ise, kendilerine verilen sözleri hatırlatarak sözleşmelerinin uzatılması talebini yineledi. Asıl olarak kadro beklerken işsizlikle baş başa bırakıldıklarını belirten işçi, “Bize seçim zamanında verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz. Bize verilen söz sözleşmelerin uzatılması; 6+9+9’du. Nerde bu söz? Biz de biliyoruz kısa süreli olduğunu bu işlerin ama uzatacaklardı.” diye konuştu.
“TASARRUF TEDBİRLERİ BİZDEN Mİ BAŞLIYOR?”
“Bugün 1.etabı aldınız, ardından 2, 3 derken diyelim bittiler herkesi çıkardılar. Peki konteyner kentlerde kimse kalmadığında ne olacak? Oralardan görevliler çekilince yaşayan halk ne yapacak?” diye soran bir işçi de “Çok çalıştık çok emek verdik. Kadro istiyoruz. Tasarruf tedbirlerine girdik tamam, ama 11 ili bu tedbirlerin dışında tuttun mu tutmadın mı? bu tedbir yine bizlerden mi başlayacak?” diye tepki gösterdi.
Bir süre uzatımı daha beklerken 19 Mayıs’ta kendisinin de işten çıkarıldığını belirten işçi, “Bizler özellikle deprem zamanında zorlu şartlarda çalışmaya devam ettik. Şimdi, başka bir işe yerleştirilmeden işten çıkarılıyoruz. Ne yapacağız? Konteyner kentlerde yaşayanlar ne yapacak?” dedi
TYP İLE ÇALIŞMA GEÇİCİ İHTİYAÇLAR KALICI
İş sözleşmelerine son verilen işçiler, devletin kendilerini altı ay, dokuz aylığına çalıştırdığını belirtiyor. Ancak elektrik, su parası ve temel ihtiyaçlarının altı aylık, dokuz aylık olmadığına dikkat çekiyor. İşçiler sürekli bir işlerinin olmasını isteyerek, “TYP ile işlerin hepsi geçici, ama sorunlarımız ve ihtiyaçlarımız kalıcı.” diyor.
“BİZİM UMUTLARIMIZ NE OLACAK?”
İşçiler, geçtiğimiz günlerde de Hatay Kaymakamlığı önünde basın açıklaması yaparak seslerini duyurmaya çalıştı. Yapılan açıklamada, “Hatay, Türkiye genelinde yapılan uygulamalarla aynı kefeye koyulmamalıdır. Hatay yıkık enkaz bir şehirdir. Hatay’da hiçbir şey normale dönmedi. Yeri geldi bir kuru ekmek yiyip şehrimiz için mücadele ettik. Yine etmeye devam edeceğiz. Bizim derdimiz memleketimiz iken; bugün herhangi bir gerekçe gösterilmeden işten çıkarılmış 2500 depremzede vatandaşız. Bizim umutlarımız ne olacak?” ifadeleri kullanıldı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Malatya’da katıldığı bir toplantıda şunları kaydetmişti:
“Nakdi ücret desteğinden, kısa çalışma ödeneğine ve prim desteğine Toplum Yararına Programlardan, Aktif İşgücü Programlarına kadar her kalemde sunduğumuz hizmetleri, depremzede vatandaşlarımız için özel hale getirdik. Deprem bölgesi için mücbir sebep halinin 30 Nisan 2024 tarihine kadar uzatılmasıyla işverenlerimizin, sigortalılarımızın ve vatandaşlarımızın çeşitli yükümlülüklerini süresi içinde yerine getirilmiş saydık, bazı yükümlülüklerini erteledik ve yapılandırma başvurularını düzenledik. Önümüzdeki süreçte de yine ihtiyaç hasıl olduğunda bu tür destek ve programlarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. İnşallah başta Adana olmak üzere 11 ilimizin tamamını eskisinden daha iyi bir hale getirene kadar çalışmaya devam edeceğiz.” demişti.
(EVRENSEL)