HABER MERKEZİ- Ege bölgesindeki tütün üreticileri, kilosuna 100 lira istedikleri tütüne 70 lira verilmesi üzerine ürünlerini satmama kararı aldıklarını duyurdu.
Şirketlerle yaptıkları sözleşmeyle, tütün fiyatını 55 liradan 70 liraya çıkaran üreticiler, bunun yetersiz olduğunu belirterek ürünlerini satmama kararı aldı. Dün Denizli ve Uşak’ta başlayan ürün satmama eylemi bugün Aydın, Muğla ve Manisa’da devam etti.
Muğla’nın Menteşe ilçesi Yörükoğlu köyü, Manisa Alaşehir ilçesi Örencik köyü ve Aydın Karacasu’daki tütün üreticileri, tütün firmalarının verdiği ücretin maliyetlerini karşılamadığına dikkat çekti, ürünlerini satmama kararı aldıklarını açıkladı. Karacasu’daki tütün üreticileri, ürünü kantardan geri çekerken, Uşak’ın Eşme ilçesinde üreticiler, tütünlerini kantara dahi götürmedi. Denizli’nin Beyağaç, Tavas ve Kale ilçelerinde de tütün alımı yarın yapılacak. Ancak üreticiler alım fiyatının 100 TL’ye çıkarılmaması durumunda ürünlerini satmayacaklarını duyurdu. Üreticiler istedikleri fiyat verilmezse tütünlerini yakacaklarını söyledi.
TON BAŞINA 12 BİN LİRA ZARAR
Mezopotamya Ajansına konuşan Manisa Akhisarlı tütün üreticisi Özgür Keleş, tütün üretim maliyetinin 82 lira, şirketlerin verdiği fiyatın ise 70 lira olduğunu söyledi. Üretim öncesinde yaptıkları sözleşmede kilonun 55 liradan sayıldığını aktaran Keleş, ürünlerini maliyetin altına satmayacaklarını vurguladı. Ton başına 12 bin lira zararda olduklarını aktaran Keleş, “Yaşanan bu durum karşısında üretici gelecek sene üretim yapamaz hale gelecek. Biz tütünün kilosunun 100 liradan alınmasını istiyoruz. Bu sene ‘maliyetlerimizi kurtaralım önümüzdeki seneye bakalım’ hesabına düştük” dedi.
Keleş, firmalarla yaptıkları sözleşmelere işaret ederek, “Firmalarla, ürün daha fidelikten tarlaya dikilmeden sözleşme yapıyoruz. Sözleşmeler boş geliyor ve mayıs ayında ücretler basılmış şekilde geliyor. Yani biz bu işe başlarken ürünümüzü kaç paraya satacağımızı, ne durumda kalacağımızı bilmiyoruz. Boş sözleşmeye imza atıp, sonra da gelen fiyatla teslim yapıyorduk. Fakat girdi maliyetlerine yüzde 200-300 zam geldi. İşçi, ilaç, mazot fiyatları 3 katına çıkınca verilen fiyat bizi kurtarmamaya başladı. Çünkü 2021 yılında mazotu 7, bir top naylonu 800 liraya alırken, bu sene mazot 30 liraya ve naylon 5 bin liraya çıktı. Fidelikte kullandığımız ot ilacı 2021 Ocak’ta 300 lirayken, 2023 Ocak ayında 2 bin liraya aldık.” dedi.
Eksperlerin bu direnişi görünce pes edeceğini vurgulayan Keleş, bu sefer büyük patronların devreye girmek zorunda kalacağını ifade etti. Keleş, “Üreticiler, tütününü istediği olana kadar satmayacak. Örgütlenmemiz başladı ve ancak istediğimizi alırsak ürünü sözleşme yaptığımız firmalara teslim ederiz.” diye belirtti.
5 BİN TÜTÜN ÜRETİCİSİ MİTİNG DÜZENLEMİŞTİ
Muğla, Manisa, Aydın ve Uşak’tan Denizli’ye gelerek 23 Ocak günü miting düzenleyen 5 bin tütün üreticisi, 55 lira olan tütün fiyatı 100 liraya çıkarılmazsa ürünlerini satmayacaklarını açıklamıştı.
Üreticilerin tütünlerini satmayarak depolarında bekletmesinin ardından tütün alım şirketleri, alım fiyatını 70 liraya yükseltmek zorunda kalmıştı. Ancak üreticiler 70 liranın da yeterli olmadığına dikkat çekiyor.