HABER MERKEZİ – Tutuklu Kürt siyasetçi Mahmut Alınak hakkında müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı. Alınak hakkında hazırlanan iddianamede, iki aile arasında yaşanan kavga sonrası aranması, yazdığı ‘Mehmet Tunç ve Bêkes’ kitabının gelirini Tunç ailesine bağışlaması ve Kürtçe’nin resmi dil olması için Birleşmiş Milletler’e başvurma girişimleri suç olarak gösterildi.
Kürt siyasetçi, avukat ve yazar Mahmut Alınak, 17 Şubat’ta “Devletin topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymak, devletin birliğini bozmak, devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmak, devletin bağımsızlığını zayıflatmak” iddiasıyla tutuklanmıştı.
10’uncu kez tutuklanan giren Alınak hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı.
Müebbet hapis cezası istenen Alınak’ın iddianamesi, Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
Mezopotamya Ajansı’ndan Adnan Bilen’in haberine göre 300 sayfalık iddianamenin büyük bir bölümü Alınak’ın yaptığı açıklamalar, telefon görüşmeleri ve yazdığı kitaplarda yer alan ifadelerden oluşuyor.
Soruşturmanın Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) yapılan bir ihbar üzerine başlatıldığı ve alınan karar üzerine Alınak’ın uzun bir süre telefonlarının dinlendiği ve takip edildiği ortaya çıktı.
İddianamede, teknik takip sonrası Alınak hakkında gözaltı kararının verildiği belirtilirken, Alınak’ın iki aile arasında yaşanan kavga sonrası aranması, yazdığı ‘Mehmet Tunç ve Bêkes’ kitabının gelirini Tunç ailesine bağışlaması ve Kürtçenin resmi dil olması için Birleşmiş Milletlere (BM) başvurma girişimleri de “ağır suç” olarak gösterildi.
‘Şifreli görüşme’ iddiası
Dinleme ve teknik takip sonrası hazırlanan Araştırma ve Tespit Tutanağı da iddianamede yer aldı.
Tutanakta, Alınak’ın telefon görüşmelerinde şifreli konuşmalar yaptığı iddia edildi.
“Mahmut Alınak adlı şüphelinin avukat olduğu ve geçmiş dönemde milletvekilliği yaptığı, hangi faaliyeti suç unsuru içerdiğini bildiğinden deşifre olmamak için şifreli ve gizlilik içerisinde görüşmeler yaptığı değerlendirilmiştir.”
HDK ile DTK ‘illegal’ ilan edildi
İddianamede, Halkların Demokratik Kongeresi (HDK) ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) illegal ilan edildi, Alınak’ın ‘Kürdistan’ demesi suçlama unsuru yapıldı.
Alınak’ın yazdığı Mehmet Tunç ve Bêkes kitabının gelirini Tunç ailesine bağışlamasının suçlar arasında yer aldığı iddianamede, Alınak’ın Kürtçenin Türkçe ile eşit statüde yer alması için Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde yapmak istediği girişimleri de dosyada suç olarak yer aldı.
İddianamede, Alınak’ın yoksulluğa ve işsizliğe karşı gerçekleştirdiği “İnsanca Yaşam Nöbeti” eylemi de suç olarak gösterildi.
Alınak’ın bu sivil itaatsizlik eylemiyle, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” ettiği iddia edildi.
“Nöbet adı altında sözde işsizlik, pahalılık, zam ve zulmü karşı tepki göstermek üzere yurt genelinde her gün saat 13.00’da ve iki dakika hareketsiz durarak sivil itaatsizlik türü eylem yapmak üzere takipçilerini davet ettiği yönünde bilgiler elde edilmiştir. Mahmut Alınak isimli şüpheli ‘Sivil itaatsizlik eylemi ’yapılması çağrısında bulunduğu yine şüphelinin Barış Pınarı Harekâtını eleştirdiği göz önüne alınarak TCK’nın 216. Maddesine göre ‘Halkı kim ve düşmanlığa tahrik’ suçu işlediği değerlendirilmektedir.”
Alınak’ın ilk duruşması ise 13 Mayıs’ta Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak.