HABER MERKEZİ- Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi yönetimi, 25 Kasım’da “Jin, Jiyan, Azadî” sloganı atan tutsaklar hakkında soruşturma başlattı.
Ankara Sincan Kadın Kapalı Hapishanesinde bulunan tutsak kadınlar hakkında, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde “Jin, Jiyan, Azadî” sloganı attıkları gerekçesiyle soruşturma açıldı. Tutsaklardan cezası bittiği halde İdare ve Gözlem Kurulu Başkanlığınca tahliyesi engellenen Rojdan Eraz ile Kobanê Davasında yargılanan siyasetçi Ayşe Yağcı hakkında “Gereksiz olarak marş söylemek veya slogan atmak” gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.
1 AY GÖRÜŞ YASAĞI
Soruşturma tutanağında, “Jin, jiyan, azadî ve anlamı bilinmeyen çeşitli Kürtçe sloganlar attıklarının görüldüğü…” ifadelerine yer verildi. 5275 sayılı İnfaz Kanunu’nun 37’nci maddesine dayandırılan soruşturma tutanağında, “… kurum içi düzeni bozacak ve yüksek sesli bağırış, slogan atış ve panik yaratıcı ayrıca da personelin kurum içi işleyişini zora sokucu eylemler olduğu değerlendirilmiştir” denildi. Ceza ve Güvenlik Tedbirleri İnfazı Hakkındaki Kanunun 48. maddesinin 2. fıkrası gerekçe gösterilerek, tutuklulara “1 ay süreyle ziyaretçi kabulünden yoksun bırakma” cezası verildi.
ÖZGÜRLÜK SLOGANI
JINNEWS’te yer alan habere göre siyasetçi Ayşe Yağcı, hakkında başlatılan soruşturmaya dair hapishane müdürlüğüne verdiği savunmasında, “Jin, Jiyan, Azadî” sloganının tüm dünyada özgürlük sloganı haline geldiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Öncelikle soruşturmanın açılmasını ciddi bir sorun olarak algılıyorum. ‘Jin, Jiyan, Azadî’ sloganı başta Kürt kadınlar olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde, hatta şu anda İran’da kadınların başını çektiği ve molla rejimine karşı atılan bir slogandır. Bütün dünya kadınları tarafından sahiplenilmiş ve tek özgürlük sloganı haline gelmiştir. Bu slogan, erkek egemenlikli sistem tarafından kadına uygulanan her türlü şiddete karşı atılmış bir slogandır. Bu sadece Kürt kadınlara ait bir slogan değildir. Nasıl ki 8 Martlarda kadınlar bütün alanlarda bugünü kutlamak için çıkıyorlarsa 25 Kasım haftasında da kadınlar, şiddete karşı alanlarda mücadele seslerini yükseltirler. Bulunduğum cezaevi, kadın cezaevi olduğu için burada bulunan tüm kadınlar etkinliklerde duyarlılık göstermesi önemli ya da değerli olurdu fakat tam tersi bir yaklaşım sergilenmiş ve tutanak tutularak hakkımda disiplin soruşturması açılmıştır. Yıllardır kadın mücadelesi yürüten biri olarak bu uygulamayı kabul etmediğimi belirtmek istiyorum.”
TUTSAKLAR KARARA İTİRAZ ETTİ
Rojdan Erez ve Ayşe Yağcı, Cezaevi Müdürlüğü Disiplin Kurulu Başkanlığı’nca verilen disiplin cezasına karşı Ankara Batı İnfaz Hakimliği’ne itirazda bulundu.