HABER MERKEZİ- Diyarbakır’da tutuklanan 16 gazetecinin görüşçüleri, “sakıncalı” oldukları gerekçesiyle ziyaretçi listesinden çıkarıldı. Gazetecilerin avukatı Resul Temur, kararı “ikinci bir cezalandırma” olarak nitelendirdi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü bir soruşturma kapsamında 16 Haziran’da tutuklanan 16 gazetecinin görüşçüleri, “sakıncalı” gerekçesiyle ziyaretçi listesinden çıkarıldı. Diyarbakır 1 ve 2 Nolu Hapishanesi idaresi, tutsak gazetecilerin görüşçü listelerine yazdırdığı ve bir süredir kendilerini ziyaret eden arkadaşlarını ve meslektaşlarını bu hafta itibariyle engelledi. Görüşçülerin topluca ziyaretçi listesinden çıkarılmasına ise, “güvenlik soruşturması” gerekçe gösterildi. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, Xwebûn Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, gazeteciler Ömer Çelik, Zeynel Abidin Bulut ve Mazlum Güler’in ziyaretçileri, karar nedeniyle bu hafta görüşmeye gidemedi. Gazetecilerin avukatı Resul Temur, kararı “ikinci bir cezalandırma” olarak nitelendirdi.
‘YASALARA AYKIRI’
Mezopotamya Ajansı’na konuşan avukat Temur, gazetecilerin 145 gündür iddianamesinin çıkmadığına dikkat çekerek “Gazetecilerden Ömer Çelik, Zeynel Abidin Bulut, Mehmet Ali Ertaş, Mazlum Güler ve Serdar Altan’ın idareye vermiş olduğu dilekçesi içerisinde gazeteci olan ziyaretçilerine, ziyaret izni verilmiyor. Cezaevi, görüşçüleri ‘sakıncalı’ bulunduğu gerekçesiyle görüşmeleri engellenmiş durumda” dedi. Tutuklulara yönelik yönetmelikte “cezaevi gerek duyarsa ziyaretçi açısından güvenlik soruşturması talebinde bulunabilir” hükmünün yer aldığına işaret eden avukat Temur, “Gazeteciler Kürt olmalarından kaynaklı bu uygulamayla karşı karşıya kalıyorlar. Sonuç itibariyle yapılan ‘güvenlik soruşturması’nda da ziyaret edecek kişinin hangi sebeple görüşü kısıtlandığına dair herhangi bir ibare yok. Bunlar yasalara aykırı verilmiş keyfi kararlardır” diye belirtti.
CEZALANDIRMA POLİTİKASI
Tutukluluk halinin cezalandırma aracına dönüştüğünü vurgulayan Temur, şunları söyledi: “Böylesi bir süreçte uzun süren tutuklu hali ortada iken bir de bunun yanında tutukluların görüşçüsüyle görüştürülmemesi de cezalandırmanın bir başka boyutudur. Kimler görüşebileceğine sadece kendileri karar vermek istiyorlar. Bu da başlı başına bir hukuksuzluktur.”
Temur, yaşanan hukuksuzluğa karşı infaz hakimliğine başvuru yapacaklarını aktardı.