HABER MERKEZİ- Tüm dünyada “insan ticareti” artış gösterirken Türkiye bu ticaretin gerçekleştiği belli başlı ülkelerden biri olmaya devam ediyor. Bölgedeki savaş ve çatışmalardan kaçarak Türkiye’ye gelen göçmenler, insan ticaretinin kurbanı olurken bu konuda çarpıcı rakamlar da ortaya çıkıyor. İşlenen suçlar arasında özellikle cinsel istismar amaçlı insan ticareti dikkat çekiyor.
Göç İdaresi Genel Müdür Vekili Abdullah Ayaz, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de insan ticareti suçunun daha çok cinsel istismar maksatlı işlendiğini belirtiyor.
Son yıllarda özellikle zorla çalıştırma şeklinde insan ticareti suçunun işlenişinde bir artış olduğunu, Türkiye’deki mağdurların yaklaşık yüzde 70’ini cinsel istismar mağdurlarının oluşturduğunu ifade eden Ayaz, “İnsan ticaretinin, başta kişilerin zorla çalıştırılması, hizmet ettirilmesi, fuhuş ya da diğer cinsel amaçlarla istismar edilmesi, özgürlükleri kısıtlanarak esaret ve benzeri uygulamalara maruz kalması, organ ve dokularından istifade edilmesi olmak üzere içinde bulunulan teknoloji çağının da etkisiyle daha farklı formlarda temel hak ve özgürlüklerine karşı ciddi tehdit oluşturan bir suç türü olarak karşılarına çıktığını” dile getirdi.
“Mağdurların yüzde 71’ini kadınlar oluşturuyor”
Ayaz, dünya genelindeki verilere bakıldığında, Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından 2017’de yayımlanan “Modern Kölelik Üzerine Küresel Tahminler” isimli raporda, dünya genelinde 40,3 milyon muhtemel insan ticareti mağdurunun olduğunun belirtildiğini anlattı.
Aynı raporda 40,3 milyon muhtemel mağdurun yüzde 71’ini kadınların oluşturduğunu ve her 4 mağdurdan birinin çocuk olduğunun ifade edildiğini aktaran Ayaz, şöyle devam etti:
“Yine Uluslararası Çalışma Örgütü’nün yapmış olduğu çalışmalarda dünyada insan ticareti fiillerinden yıllık 150 milyar ABD Doları tutarında yasa dışı kazanç elde edildiği belirtilmiştir. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından 2018 yılında yayımlanan ‘İnsan Ticareti Raporu’nda 2017’de dünya genelinde yaklaşık 100 bin kişinin insan ticareti mağduru olarak tanımlandığı belirtilmiştir. Bahse konu rakamlar incelendiğinde, dünya genelinde mağdur tanımlama ve destek hizmetlerine yönlendirme konusunda ciddi bir eksiklik olduğu göze çarpmaktadır. Bu eksiklik özellikle insan ticareti konusunda farkındalık eksikliğinden kaynaklanmaktadır.”
“İnsan ticareti suçu daha çok cinsel istismar maksatlı işleniyor”
Türkiye’deki insan ticaretinin genel profili hakkında da bilgi veren Abdullah Ayaz, şunları söyledi:
“Son dönemde komşu bölgelerde meydana gelen iç karışıklıklar ile siyasi ve ekonomik istikrarsızlıklar nedeniyle Türkiye’ye yoğun bir göç akını gerçekleşmiştir. Göç akınıyla Türkiye’deki mağdur profili ve suçun görülme şekilleri değişmiştir. 2014 yılından bu yana tanımlanan mağdurlar arasında en fazla Suriye uyruklu yabancılar yer alıyor. Suçun görülme şekilleri bakımından zorla çalıştırma ve zorla dilendirme yöntemlerinde artış meydana geldi. Zorla çalıştırma ve dilendirmenin artması çocuk mağdur sayısında artışı da beraberinde getirdi.”