HABER MERKEZİ- Çin sermayeli Xiaomi ve iş ortağı Salcomp’un İstanbul Avcılar’da kurduğu fabrikasında ilk günden beri baskı ve sorunlar bitmedi. Talepleri için Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikasına üye olan işçiler ise işten atıldı.
Açılışında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve Sanayi Bakanı Mustafa Varank’ın yıllık 5 milyon adet akıllı telefon üretim kapasitesi ve 2 bin işçiye istihdam ‘müjdesi’ verdiği fabrikada şu anda yaklaşık 800 işçi çalışıyor. İşçi sirkülasyonunun sürdüğü fabrikada sürekli olarak işçi çıkışı ve alımı yapılıyor. Büyük umutlarla işbaşı yapan işçiler çözülmeyen sorunlar karşısında işten çıkmayı tercih ediyor ve yeni iş arayışına başlıyor. Sorunlarını çözmek için yan yana gelen işçiler ise çözümü sendikalı olmakta görüyor.
Salcomp yönetiminin aldığı teşviklerle yetinmediğini, işçileri asgari ücret karşılığında uzun süreler çalıştırmaya devam ettiğini söyleyen işçiler, “Yönetim içeride tespit ettiği sendikal faaliyet yürüten işçileri performans düşüklüğü, emre itaatsizlik gibi gerekçelerle tek tek işten çıkarıyor” dedi.
“ÇALIŞMAK EN BÜYÜK İBADETTİR”
Salcomp fabrikasında çalışan bir işçi işe girdiği günden bu yana sorunların devam ettiğini söyleyerek, “Zorunlu mesai baskısı var. 2 kez gelmediğimizde tutanak tutulacağı ve işten çıkarılacağımız söyleniyor. Ücretlerimizde de düzensizlikler oluyor. Fazla mesai ücretlerini yaklaşık 5 aydır alamayan arkadaşlarımız var” diye konuştu. Fabrika yöneticilerinin kendilerine yönelik davranışlarını anlatan işçi, “Çok kaba ve sert tavırları var, çoğu arkadaşımız bu durumdan rahatsız oluyor. Bir şey söyleyeceği zaman işçiyi yakasından tutup çektikleri bile oluyor” dedi. İlk başlarda cuma namazına gitmek isteyenlerin engellendiğini söyleyen işçi, “Bize ‘Çalışmak en büyük ibadettir’ diyorlardı. Bunun için izin vermiyorlardı ya bankaya gideceğimizi söyleyip ya da başka bir iş için olduğunu söyleyip izin alabiliyorduk” ifadelerini kullandı.
15 KİŞİ ATILDI
Tepki gösterdiklerinde, sorunların çözülmesi için yöneticilere talepte bulunduklarında sürekli olarak ‘Yeni kurulan firmalarda böyle sıkıntılar olur’ denilerek geçiştirildiklerini söyleyen işçiler çözümü ise birleşmek ve sendikalaşmakta görüyor. Sendikalaşma konusunda da engeller yaşadıklarını söyleyen işçiler, “İçeride sendikayı hiç bilmeyen işçiler var ama sendikalaşma talebi giderek daha duyulur hale geliyor. Takım liderleri sendika karşıtı propaganda yapmaya başladı. Yönetim sendikalaşmanın önünü kesmek için sendikal faaliyet yürüten işçileri işten çıkarmaya başladı işçiler işten atmalara da tepki gösteriyor. Sendikalı olmak anayasal hakkımız buna rağmen sendikalaştığımız için işten çıkarıyorlar. Tabii böyle bir çıkarma sebebi olmadığı için de başka gerekçeler uyduruyorlar. Bir de işten çıkarılan arkadaşlarımıza gösterilen tutum da bizi rahatsız ediyor, gurumuzu kırıyor, sanki bir kabahat işlemiş gibi 2 güvenlik koluna giriyor kapıdan dışarı öyle çıkarılıyor. İçerideki diğer arkadaşlara gözdağı vermek için bunu yapıyorlar” diye konuştu.
Şu ana kadar sendika üyesi olduğu için 15’e yakın işçinin işten çıkarıldığını söyleyen işçiler, “Biz yılmayacağız, pes etmeyeceğiz hem içeride yan yana gelmeye örgütlenmeye hem de işten çıkarılan arkadaşlarımızın hakkını aramaya devam edeceğiz. Buradan çıkıp başka yere girmek de çözüm değil bizim çalıştığımız fabrikada koşullarımızı düzeltmemiz gerekir. Bunun içinde birlik olmalı ve mücadelemizi sürdürmeliyiz” dedi. (Evrensel)