HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Lübnan Büyükelçisi tarafından hedef alınan Lübnanlı gazeteci Sarkîs Kassarjian, “Büyükelçi beni suçlayacağına Sayın Bayık’ın Türkiye’ye yönelik iddialarına cevap versin” dedi.
Arapça yayın yapan El Nehar Gazetesi Muhabiri Sarkîs Kassarjian, KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık ile yaptığı röportajın 27-28 Ekim’de yayımlanması üzerine hedef alındı. Türkiye’nin Lübnan Büyükelçisi Ali Barış Ulusoy, haberin yayımlanmasının ardından yaptığı açıklamada gazeteci Sarkîs Kassarjian’ı PKK propagandası yapmakla suçlayarak, hedef aldı. Ulusoy, bunun Türkiye-Lübnan ilişkilerine zarar vereceği uyarısında bulundu.
İDDİALARA CEVAP VERİLSİN
Hawar Haber Ajansı’na (ANHA) konuşan Gazeteci Sarkîs Kassarjîan, büyükelçinin gazeteciliğe yaklaşımının şaşırtıcı olduğunu söyledi. Büyükelçinin gazeteciyi suçlamak yerine Bayık’ın ortaya koyduğu iddialara yanıt vermesi gerektiğini belirten Kassarjîan şunları söyledi: “Sayın Cemil Bayık röportajda Türkiye’nin Suriye’nin daha fazla toprağını işgal etmek istediğini ve Hatay gibi buraları da topraklarına katmanın hesaplarını yaptığını anlattı. Kürt halkına yönelik kirli bir savaş yürütüldüğünü ve dünyanın sessizliği önünde Kürt halkına karşı kimyasal silahlar kullanıldığına dikkat çekti. Bu iddialara yönelik hiçbir cevap vermeyen büyükelçi beni suçladı.”
Geçtiğimiz yıllarda PKK Lideri Abdullah Öcalan, Murat Karayılan ve Cemil Bayık ile bazı gazetecilerin ses getiren röportajlar yaptığını ifade eden Kassarjian, “2013 yılında Anadolu Ajansı Kandil’e gitti. Birçok gazete ve televizyon kanalı burada röportajlar yaptı. Hükümet konuyu Türkiye’deki ulusal bir mesele haline getirmeye çalışıyor. Sayın büyükelçi bağımsız bir gazetenin yaptığı bir röportaj üzerinden Lübnan devletinin ilişkilerini ele alması da ayrı bir abesliktir” diye konuştu.
BURAYI DA YANDAŞ BASIN GİBİ ZANNEDİYOR
Lübnan Büyükelçisi Ulusoy’un açıklamalarının Türkiye’deki basının durumunu ortaya koyduğunu söyleyen Kassarjian, “Bir ülkenin büyükelçisi bir gazetenin yaptığı bir haber üzerinden ülkenin siyasetini ve ilişkilerini ele alıyorsa bu onların gazeteleri devlete bağlı bir kurum olarak gördüğünü gösterir. Bu açıklamalarıyla Türkiye’deki basının devlet ağzıyla konuştuğunu ve dolayısıyla Lübnan’da da aynı durumun olduğunu düşündüklerini gösteriyorlar. Büyükelçinin açıklamaları kabul edilemez. Mantığa ve diplomatik teamüllere aykırı olan bu açıklamalarla Büyükelçi, Erdoğan’a iş yaptığını göstermeye çalışıyor. Büyükelçi bu açıklamayla varlığını göstermeye çalıştı.”