HABER MERKEZİ- Daha önce de kriz bahanesiyle vardiyaları, iş günlerini düşürme ve ücretlerde kesintiye gitme uygulamasıyla gündeme gelen Koç Holding’e ait Türk Traktör’de, şimdi de işçi kıyımı başladı. Kıyım hem ücretli hem de kadrolu işçileri kapsadı. Şirket yönetimi işçilere “isteyen tazminatını alarak ayrılabilir” diyerek kıyım politikasına devam edeceğini de gösterdi.
Evrensel’e konuşan işçiler patronun mart ayına kadar yetecek stokuyla etkilenmediğini ama faturayı kendilerine çıkardığını anlattılar, aylar önce “Eleman çıkarılmasın diye patronla ortak çözüm bulduk” diyen Türk Metal’e de tepkililer.
Satışların düşmesi ve döviz kurlarındaki yükselmeyi bahane eden Koç Holding, kendisine bağlı Türk Traktör fabrikasında Mayıs ayında çalışma günlerini kısaltmış ve ücretlerde kesintiye giden fabrika bunun geçici bir önlem olduğunu savunmuştu.
Bu uygulamayla birlikte Mayıs ve Haziran aylarında üçer gün ücretsiz izin yaptırılan işçilerin ücretlerinden kesinti yapılmıştı. Vardiya sayılarının da ikiye düşürüldüğü fabrikada, 24 Haziran’da biteceği söylenen bu “önlemler” artarak devam etti.
Bugüne kadar gelen süreçte sözleşmeli işçilerin yanı sıra kadrolu işçiler de işten çıkarılırken, işçilere “İsteyen tazminatını alıp çıkabilir” denilerek kıyımın süreceğinin mesajı da verildi.
Fabrikada şimdiye kadar toplam 100 civarında işçinin işine son verildiği düşünülüyor.
İşçiler atılan işçilerin büyük bir kısmı sözleşmeli olsa da aralarında kadroluların da bulunduğunu, şimdiye kadar 29 kadrolu işçinin işine son verildiğini belirttiler. Ayrıca, vardiyaların da ponte, şanzıman gibi bölümlerde tek vardiyaya düşürüldüğünü, motor hattını çift hatta çıkardıklarını, işçilerin genel olarak motor üretimine çekildiğini, çalışma günlerinin 4’e indirildiğini anlatarak, ama 3 gün olan izin günlerin parasının ücretlerden kesileceğini vurgulayıp, tepkilerini ifade ediyorlar.
Patronun stoklara güvendiğini vurgulayan işçiler, Türk Metal’e (TM) de tepkililer. TM’nin “İşçi kıyımı olmayacak, bunun karşılığında vardiya ve işgünlerinin azaltılmasını, ücretlerde kesinti yapılmasını sineye çekeceğiz” demesine rağmen kıyımların gerçekleştiğini ve sendikanın buna sessiz kaldığını vurguluyorlar.
Benzer uygulamalar ve işçi kıyımı Sabancı Holding’e ait TEMSA’da da yaşanıyor.