HABER MERKEZİ- Türk Tabipler Birliği (TTB), Türkiye’nin ulusal bir aşı politikasının olmadığını belirterek 2004 yılında kapatılan Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü’nün yeniden açılması talebinde bulundu.
Çevrimiçi düzenlenen basın toplantısına Toplantıya TTB Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Merkezi Konsey Üyeleri ve Genel Sekreterleri ile bir çok kentten tabip oda başkanları katıldı.
Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü’nün, KOH Enstitüsü gibi bağımsız bir bilim kurulu olarak var olması gerektiğini belirten TTB Genel Başkanı Şebnem Korur Fincancı, bilimin bağımsızlık gerektirdiğine dikkat çekerek salgında aşılarla birlikte şeffaflığın yakıcı bir hale geldiğini ifade etti. Fincancı, “Aşı üretimi konusunda soru işareti ile dolu bir ülke haline geldik. Dışarıdan aşı gelmesi konusunda da sıkıntılar olduğunu biliyoruz. Halen gelen aşı miktarını bilmiyoruz” dedi.
AŞIYA BÜTÇE AYRILMADI
Toplantıda bir sunum gerçekleştiren TTB ikinci başkanı Ali İhsan Okten, 27 Mayıs 1928 yılında kurulan Hıfzısıhha Müessesesi’nin önemine dikkat çekti. Okten, kuduz aşısı, tifüs, çiçek aşısı, influenza gibi aşıların bu kurumda üretildiğini hatırlattı. 2021 yılında Sağlık Bakanlığı’nın bütçesinde aşı ve aşı çalışmaları için bütçe ayrılmadığı bilgisini paylaşan Okten, Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’nün bir ihtiyaç olduğunu dile getirdi.