HABER MERKEZİ- 1 Mayıs Platformu, Tuzla İçmeler Köprüsü’nde basın açıklaması ve bildiri dağıtımı yaptı, tersane işçilerini 1 Mayıs’ta meydanlara çağırdı.
1 Mayıs Platformu, Tuzla İçmeler Köprüsü’nde “Emeğimiz ve özgürlüğümüz için 1 Mayıs’ta alanlardayız” şiarıyla açıklama yaparak tersane işçilerine bildiri dağıttı.
“Emeğimiz ve özgürlüğümüz için 1 Mayıs alanlarındayız. Yaşasın 1 Mayıs” yazılı pankartın açıldığı eylemde yapılan açıklamada, işçi ve emekçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’a sayılı günler kaldığı hatırlatılarak “2021 1 Mayısı’na, ekonomik krizin üstüne gelen pandemi ile egemenlerin işçi-emekçilere, halka ödettiği ağır bir fatura ile giriyoruz” denildi.
Açıklamada, “Pandeminin ilk dönemlerindeki belirsizliğin yarattığı şaşkınlık nedeni ile sokaklara çıkılamasa da açlık ya da hastalık tercihi ile çalışmaya zorlanan emekçiler, pandemi ile katmerlenen ekonomik krizin yarattığı tahribata karşı sokaklara çıkmaya, örgütlenmeye, direnişe geçmeye başladılar. Sinbo, Baldur, SML, PTT, Migros, Cargill, DÖHLER ve daha fazlası hala direniştedir. Marketlerde, inşaatlarda, madenlerde ve işçi sınıfının hayat verdiği her yerde işçiler dirençle örgütleniyor. 2021 yılının başında, Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan kayyum rektör nedeniyle başlayan direniş, birçok şehre yayılarak devam etti, ediyor. Kadınların mücadelesi ise kesintisiz bir şekilde devam ediyor. 8 Mart’ların sokakta yaygın ve kitlesel eylemlerle karşılanması, kadınların direnişine dair önemli bir gösterge oldu. Memleketin dört tarafında, Kaz Dağları’ndan Ege’ye, Kanal İstanbul’dan Karadeniz’e, doğanın yağmalanmasına karşı, irili-ufaklı mücadeleler yaygın bir şekilde devam etti, ediyor. HDP’ye dönük gözaltı ve tutuklamalar, vekilliklerin düşürülmesi, kayyum politikalarına rağmen direniş sürüyor” diye kaydedildi.
“Direnişlerin taleplerinin ve direnişçilerin seslerinin birleşeceği yer 2021 1 Mayısı olmalıdır” denilen açıklamada, “Şimdi, topyekûn saldırıya karşı, direniş odaklarının, 1 Mayıs’ı, işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma gününü, emek cephesinin güçlü ortak bir yanıtı olarak örgütlemesi çok önemlidir. Saray kendi koyduğu yasaklara uymazken, ne 1 Mayıs meydanı olan Taksim’in keyfi bir şekilde yasaklanması ne de hafta sonuna denk gelen 1 Mayıs’ın keyfi bir şekilde engellenmesi kabul edilemez. Bu azgınca sömürüye, zorbalığa, aşağılanmaya, yok sayılmaya karşı, sendikaları, odaları, DKÖ’leri, devrimci, sol parti ve örgütleri, toplumun ilerici dinamiklerini mücadeleyi ileriye taşıyacak, kitlesel, militan bir 1 Mayıs örgütlemek üzere sorumluluk almaya çağırıyoruz. Yaşasın 1 Mayıs! Emeğimiz ve özgürlüğümüz için 1 Mayıs’ta meydanlara” diye belirtildi.
Eylemde 1 Mayıs Platformu’nun talepleri de şöyle sıralandı:
- Herkese güvenceli iş, güvenceli yaşam.
- Kod-29 işçilerin değil patronların ahlaksızlığıdır, Kod-29 yasaklansın.
- Ücretsiz izin derhal yasaklansın.
- Kısa çalışma ödeneği değil tam maaş.
- Esnek çalışmaya hayır.
- Taşeron sistemi yasaklansın.
- Covid-19 işçi sınıfı hastalığıdır.
- Covid-19 meslek hastalığı sayılsın.
- İş cinayetlerine son.
- Sermaye düzenine son.
- İşçilerin birliği sermayeyi yenecek.
- Taksim 1 Mayıs Meydanı emekçilerindir.
- İstanbul Sözleşmesi fesih kararı geri çekilsin, sözleşme etkin uygulansın.
- Kadın cinayetleri politiktir.
- Kanal İstanbul projesi iptal edilsin.
- Boğaziçi direnişi, hepimizin direnişidir, hepimiz Boğaziçiliyiz.
- Halklara ve inançlara eşitlik ve özgürlük.