Mersin’de Toroslar Belediyesinin düzenlediği Şeftali Hasadı Şenliğine çiftçinin yaşadığı sorunlar damga vurdu. Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, meyve suyu fabrikalarının tekel oluşturarak fiyat belirlediğini belirtti.
Toroslar’da Güzelyayla Şeftali Hasadı Şenliği düzenlendi. Birçok yerde çiftçilerin yaşadığı benzer sorunlar burada da dile getirildi. Şeftali üreticileri etkinliğe katılan ziraat odası temsilcileri ve siyasetçilere yaşadığı sorunları anlattı.
“FABRİKALAR DERNEKLEŞTİ, FİYATLAR DÜŞTÜ”
Festivalde konuşan Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, üreticilerin yaşadığı sorunları şöyle özetledi:
“Burası bir festival, eğlence alanı ama eğlenceye moralimiz müsait mi? Bence değil. Meyve suyu fiyatları 5 TL. Üretim maliyetlerini kurtarıyor mu? Kurtarmıyor. Dalında kaç lira şeftali? 10 TL Üretim maliyeti 10 TL mi? Değil. Büyükşehir Belediye Başkanımız, Toroslar Belediye Başkanımız, milletvekillerimiz; bu şehre bir meyve suyu fabrikası kazandırın. Şeftali üreticisi başka türlü kazanamaz. Eskiden dokuz on meyve suyu fabrikası rekabet ederlerdi. Şimdi bunlar bir dernek kurdular. İstanbul’dan o dernek aracılığıyla çiftçinin yanına bile gelmeden alım yapıyorlar, fiyat belirliyorlar. Sizin üretim maliyetlerinizi dikkate alıyorlar mı? Almıyorlar. Çiftçi bu gidişle toprağını ekemeyecek duruma gelecek.”
“ÇİFTÇİ SÖZ VE YETKİ SAHİBİ OLMALI”
Çiftçinin bin bir emekle ürettiği ürünleri değerinde satamadığına, elde ettiği gelirin artık çiftçinin karnını doyurmadığına işaret eden Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız ise şunları söyledi:
“Çiftçimizin ürettiği üzerinden söz ve yetki sahibi olması lazım. Zorlukla ürettiğimiz ürünleri, bu gübre fiyatıyla, bu ilaç fiyatıyla ürettiğimiz ürünleri, elimizden çıkarırken maalesef herhangi bir inisiyatif sahibi değiliz. Biz Toroslar Belediyesi olarak buna kafa yoruyoruz ve mutlaka ama mutlaka üretim aşamasında depolama aşamasında, ürünlerimizin küçük sanayiye dönüştürülmesi aşamasında ve en önemlisi de elde edilen ürünün elden çıkarılması, satılması aşamasında ürünü üreten köylünün bizatihi söz ve karar sahibi olabilmesi için elimizden geleni yapacağız. Toroslar’da yaşayan binlerce köylü ve üreticiyi bu fikrimize ortak etmek istiyoruz. Bu süreci de sizin seçeceğiniz temsilciler aracılığıyla beraber üretmek istiyoruz. Artık yeter, artık yeter. Çünkü yıllardır ürettiğimiz ürünlerde neredeyse karnımızı bile doyuramayacak sonuç almamız bizim artık buramıza kadar getirdi.”
(HABER MERKEZİ)