HABER MERKEZİ- Hatay’da yaşayan R.B., kendisini polis olarak tanıtan kişiler tarafından tehdit edildiğini ve ajanlığa zorlandığını belirterek İHD’ye başvurdu. İHD, konuya dair açıklama yaparak, savcılara “ilgili kişiler hakkında soruşturma açılması” çağrısında bulundu.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Hatay Şubesi, R.B.’nin kendisini polis olarak tanıtan kişilerce ajanlık dayatmasına maruz kalmasına ilişkin şube binasında açıklama yaptı. Açıklamada konuşan İHD Hatay Şubesi Eşbaşkanı Mürsel Tonguç Salmanoğlu, R.B.’nin, “ajanlık dayatmasına” dair 9 Kasım’da şubelerine başvuru yaptığı bilgisini paylaştı.
‘BİZ DEVLETİZ’
Salmanoğlu, polis olduklarını belirten kişilerin R.B.’ye attığı mesajları şu şekilde paylaştı: “Biz sana şuan abi ve abla gibi yaklaşıyoruz bize yardımcı olursan sana maddi ve manevi desteklerde bulunacağız. R… Öncelikle şunu anlamanı istiyorum biz senin yanına bakkal Hüseyin amca kuaför Nezahat abla vs. olarak gelmedik. Devlet olarak geldik. Bunun farkında ol. Üslubumuz da işimiz gereği devlet ağzıdır. Bu işi resmiyete döküp kaldığın eve de gelebiliriz. Batman’da ailenin evine de gidebiliriz. Biz bir teklifte bulunmadık, senin kalbini incitmeden en kolay yoldan iletişime geçmek için oldukça kibar ve hoşgörülü davrandık. Zannetme ki her şeyden bihaber olarak görüşme sağladık. Samandağ’daki örgütsel faaliyetler, kendi çapınızda yapmış olduğunuz birtakım eylemsel hareketler vs. bunları ve çok daha fazlasını bilerek iletişime geçtik seninle. Onun için abicim biz burada evcilik oynamıyoruz. Bize yardımcı olacaksın diye umuyorum. Müsait olduğunda ara telefondan konuşalım mesajla konuşulmuyor.”
Salmanoğlu, R.B.’nin bu mesajların ardından “ajanlık dayattığını” kabul etmeyerek, derneklerine başvurduğunu söyledi.
‘MÜNFERİT DEĞİL SİSTEMATİK BİR YÖNTEM’
R.B.’nin can güvenliğinden endişe duyduğunu aktaran Salmanoğlu, “Mağdurların özel hayatlarındaki bilgiler de kullanılarak ve yardım edilecekleri vaadiyle ikna edilmeye çalışılmakta, çoğu durumda da tehdit yoluyla ajanlaştırılmaya çalışılmakta ve kişilere psikolojik işkence yapılmaktadırlar. Kişiler, tutuklanmakla, kaçırılmakla, ölümle veya işkenceyle tehdit edilmekte ve yasa dışı ajanlığa zorlamaktadırlar. Bazı durumlarda kişiler aile üyeleri, çevreleri ya da tutuklu bulunan yakınları ile tehdit edilmektedir. İnsan Hakları Derneği olarak devletin cezasızlık politikasının son bulması ve bu tür vakalarda sorumluluğu bulunan faillerin cezalandırılması amacıyla birçok girişimde bulunmaktayız. Bu tür vakaların münferit olaylar değil sistematik bir yöntem olarak kullanıldığı açıkça görülmektedir. İnsan haklarının temel değerleriyle çelişen, kanunların ve uluslararası sözleşmelerin yasakladığı bu tür uygulamalara derhal son verilmesi gerektiğini bir daha vurguluyor ve bu yöndeki hak ihlallerinin son bulması yönündeki ısrarlı takibimizin devam edeceğini ifade ediyoruz” dedi.
Salmanoğlu son olarak savcılara, bu olaylar karşısında sessiz kalmayıp, ilgili kişiler hakkında soruşturma açılmasını istedi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı