Diyarbakır’ın Silvan ilçesindeki kırsal mahallelerde yaşayan yüzlerce kız öğrenci, tasarruf tedbirleri kapsamında, taşımalı eğitimin mesafesinin 50 kilometreden 30 kilometreye indirilmesi nedeniyle okula gidemiyor. Duruma tepki gösteren CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Bugün okul günü maalesef okulda değiller. Buradan Mehmet Şimşek’e sesleniyorum, kendisi bu bölgenin çocuğu aynı zamanda, burada ve bu koşullarda yetişti. Şimdi bu öğrencilerin taşımalı servisle okullarına gitmelerini hangi tasarrufla açıklayabilirsin? Türkiye’nin ekonomik imkanı var. Kala kala bütün bu israf, öğrencilerin taşıma işine mi kaldı” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı’nca kamuda tedbir tasarrufu kapsamında Taşımalı Eğitim Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik 1 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Taşımalı eğitimin kapsamı 50 kilometreyle sınırlıyken yapılan değişiklikle 30 kilometreye düşürüldü. Yeni düzenleme, kırsal mahallerde ve köylerde yaşayan öğrencilerin okula ulaşımını engelledi.
Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır’ın Silvan ilçesine bağlı kırsal Gökçetevek ve Kutlualan mahallelerinde yaşayan ve değişen yönetmenlik nedeniyle okula gidemeyen kız öğrencilerinin sorunlarını dinledi. Tanrıkulu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın, bölgenin şartlarını göz önüne alarak yönetmeliği değiştirmesi gerektiği belirterek, “Gökçetevek Mahallesi’nde 500’ü aşkın öğrenci var. Burada ortaokul da var. Ancak ortaokul eğitimin ardından taşımalı eğitim kapsamında Silvan ilçesine gitmeleri gerekiyor. 1 Ağustos’ta değiştirilen yönetmelikle taşımalı eğitim mesafesi 50 kilometreden 30 kilometreye düşürüldü. Bu mahallenin Silvan’a olan uzaklığı ise 34 kilometre. Dolayısıyla taşımalı eğitimden çıkarıldı” dedi.
‘PANSİYONDA KALMAK İSTEMİYORUZ”
Yeşil Silvan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde okuduğunu aktaran İlknur Paylacı, 2 yıldır taşımalı eğitimden yararlandığını, bu yıl 3’üncü sınıfa geçtiğini ancak henüz okula gidemediğini belirterek, “Sağlık derslerini bir kez gördüğümüzde ikinci kez görme imkanımız olmuyor. Hocalarımız bizi beklemek zorunda değiller. Okullarda bu yıl ders göremedik. Pansiyonda kalmak istemiyoruz ve koşulları bizim için uyumlu değil. Benim okulun pansiyonu okulumuzdan kilometrelerce ötede. Oraya her sabah gidip gelmek zorunda değilim” dedi.
‘ÖĞRENCİLERİMİZİN OKUMALARINI İSTİYORUZ’
Gökçetevek Mahallesi Muhtarı Mehmet Latif Kada ise, ailelerin maddi imkansızlıkları nedeniyle kızlarını ilçeye gönderemediklerini ifade ederek, “Köyümüzdeki okula bin 200 öğrenci taşımalı eğitim kapsamında geliyor. Liseye giden öğrencilerimizin servisleri iptal edildi. Ailelerin maddi imkanları yetersiz olduğu için çocuklarını ilçedeki okula gönderemiyor. Milli Eğitim Bakanı’nın bu konuda bize yardımcı olmasını talep ediyoruz. Silvan’a gidecek öğrencilerimiz birçok zorluğu aşması gerekiyor. Öğrencilerimizin okumalarını istiyoruz. Kız öğrencilerimiz pansiyonda kalmak istemiyor. Aynı zamanda erkek öğrenciler de istemiyor” şeklinde konuştu.
(ANKA)