Tarkett işçileri grevinin 7. gününde

İstanbul Tuzla’daki Deri Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Tarkett Turkey Zemin Kaplamaları fabrikası işçileri grevinin 7. gününde. Türk-İş’e bağlı Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesi’nde örgütlü olan işçilerin toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri sırasında patronun, “Zam yapacak durumum yok” demesi görüşmelerin tıkanmasına neden oldu. Bunun üzerine işçiler grev kararı aldı.

Devrimci Demokratik Sendikal Birlik (DDSB), dün Tarkett işçilerinin grev alanına ziyarette bulunarak direnişteki işçilerle dayanışmayı sürdüreceğini belirtti.

SENDİKADAN İSTİFA EDENE ZAM YAPILDI!

Tarkett Turkey Zemin Kaplamaları, 2022’de Petrol-İş Gebze Şubesi’nin yetkisine itiraz etti. Sendika dava açtı. Yaklaşık 1.5 yıl süren davanın sonunda mahkeme sendikanın yetkili olduğuna karar verdi. Mahkeme kararının ardından patron ile sendika arasında TİS görüşmeleri başladı. Gazeteci Ferhat Yaşar’ın haberine göre, sendikal görüşmeler devam ettiği sırada patron, maddi durumu iyi olmayan ve kredi borcu olan çok sayıda işçiye zam ve geriye dönük ödeme yapma teklifinde bulundu. Teklifin ardından pek çok işçi sendikadan istifa etti. 30 kişiden fazla olan sendikalı işçi sayısı 10 kişiye düştü. 10 kişi 6 gündür gece ve gündüz fabrika önüne kurdukları grev çadırında nöbet tutuyor. Sendikalı olan ancak daha sonra sendikadan istifa eden işçiler ise şimdi grevde olan diğer sendikalı işçilere parmak sallayarak tehdit ediyor. Grevci işçiler ise buna karşı, “Biz onların da teminatıyız ancak onlar bunun farkında değil. Biz burada olduğumuz için onlar çalışabiliyor” dedi.

DDSB, grevin 6. gününde işçileri ziyaret etti.

“SENDİKA ARKADAŞLARIMIZA SAHİP ÇIKACAK”

Petrol-İş Sendikası Gebze Şube yöneticilerinden Dursun Karataş ise şunları söyledi: “TİS görüşmeleri devam ettiği sırada patron, 85 milyon euro borcu olduğunu, zam yapamayacağını söyledi. Görüşmeler tıkanınca ve grev süreci başlayınca patron işçilere baskı yapmaya başladı. İşverenin oyununa gelen işçiler oldu. Hem Alman hem de İsveç ortaklı bir firma. Çoğunlukla kamu sektörüne çalışan bir firma. Durumları iyi. 15 işçiye zam yapamayan bir işveren şu fabrikanın kirasını nasıl veriyor? En başından bugüne kadar işverenin sendikayı kabullenmemesinden kaynaklanan bir süreç vardı. Davamızı kazanana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Arkadaşlarımız sendikaya sahip çıktı. Sendika da arkadaşlarımıza sahip çıkacak.”

“VERİLEN HİÇBİR SÖZ TUTULMADI”

İşyeri temsilcisi Selman Sakarya, kuruluşundan beri 5 yıldır fabrikada çalışıyor. Sakarya, şunları anlattı: “Beş yıllık süreç içerisinde çok sayıda yönetici değişti. Her gelen yeni sözler verdi. Ancak hiçbir söz yerine getirilmedi. Oyalama devam edince biz de sendikalaşma sürecine girdik. Çünkü verilen sözler hep askıda kalıyordu. Buna dur demek için sendikalaştık. Yetki alındıktan sonra patron oyalamaya devam etti. Biz şimdi grevdeyiz ama elimiz havada. ‘Anlaşalım’ dedik. Bize devletin verdiği zam oranında artış yapacaklarını söylediler ama onu da yapmadılar. ‘Madem devletin belirleyeceği zammı yapmak istiyorsunuz, o zaman hakem heyeti karar versin, şartları devlet belirlesin’ dedik. Oylama yaptık. O sırada sendikalı olan arkadaşlarımızı yemeğe çıkardılar, ikna ettiler. Yıllık izinde olan beyaz yakalı çalışanları da kendi lehlerine oy kullanmaları için oylamaya soktular. Oylama bizim lehimize çıkmadı. Biz de greve çıktık.”

(İSTANBUL)