HABER MERKEZİ- Koronavirüs salgınının uzun vadeli etkileri bakımından en çok tartışılan konulardan birini de tarımsal üretim oluşturuyor. TÜİK’in verilerine göre yıllık bazda, tohum fiyatlarında yüzde 14,03; yemde yüzde 9,74 ve malzemelerde yüzde 10,66 artış oldu. Tarımsal üreticilerin maliyetlerini gösteren tarımsal girdi fiyat endeksi bir yılda yüzde 8,97 arttı.
Tarımsal üretimde maliyetlerin yükselmesinin üretici köylüler üzerinde yaratacağı olumsuz etki, koronavirüsün kırsal bölgelerde yaşayan halka da ekonomik etkilerinin olacağını gösteriyor. Tarımsal ürünler ve sağlıklı gıdanın daha da önem kazandığı bugünlerde, sürecin üreticiler için bir kazanç olmak yerine yeni kayıplar yaratacağı ve tarımdaki şirketleşmeyi artıracağı görülüyor.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre tarımsal girdi fiyat endeksi Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0,47; bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 1,58; bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,97 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 13,39 artış gösterdi.
Yıllık en fazla azalış yüzde 1,55 ile gübre ve toprak geliştiriciler alt grubunda oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre en fazla artış yüzde 9,74 ile hayvan yemi, yüzde 10,66 ile malzemeler ve yüzde 14,03 tohum ve dikim materyali alt gruplarında gerçekleşti.
Alt gruplar itibariyle 2020 Şubat ayında bir önceki aya göre azalış gösteren alt gruplar sırasıyla yüzde 1,22 ile veteriner harcamaları, yüzde 0,70 ile diğer mal ve hizmetler ve yüzde 0,51 ile tarımsal ilaçlar alt grubunda oldu. 2020 Şubat ayında artışın yüksek olduğu alt gruplar ise yüzde 0,88 ile makine bakım masrafları, yüzde 0,93 ile malzemeler ve yüzde 1,87 ile hayvan yemi oldu.