Giresun E Tipi Kapalı Hapishanesinde tutulan ve tahliyesi 4 kez ertelenen 30 yıllık hasta tutsak İzzettin Sevilgen’e “pişmanlık” dayatılıyor.
Siirt’in Eruh ilçesinde 15 Haziran 1992 tarihinde 40 gün süren gözaltı sürecinin ardından tutuklanan İzzettin Sevilgen, çıkarıldığı Diyarbakır 1 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde “örgüt üyeliği” ve “devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak” iddiasıyla müebbet hapis cezası aldı. Tutsak kaldığı süre boyunca Siirt, Amasya, İzmir, Şırnak, Van, Erzurum hapishanelerinde tutulan Sevilgen, son olarak Giresun E Tipi Kapalı Hapishanesine sevk edildi. İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) hasta tutsaklar listesinde olan Sevilgen’in bel fıtığı, astım, görme ve işitme sorunu, kalp, bronşit ve kolesterol gibi hastalıkları bulunuyor. Ailesinin başvurularına rağmen Sevilgen’in Batman T Tipi Yüksek Güvenlikli Hapishanesine nakil talebi ise kabul edilmedi. Sevilgen’in uzak hapishanede tutulması nedeniyle ailesi 3 yıldır görüşe gidemiyor.
Aldığı müebbet hapis cezasını 15 Haziran 2022’de tamamlayan Sevilgen’in tahliyesi 4’üncü kez ertelendi. Hapishane İdare ve Gözlem Kurulu, “pişmanlık” dayatmasını reddeden Sevilgen’in tahliyesini ilk olarak 3 ay, daha sonra 4, 5 ve 6 ay süreyle 4 kez erteledi.
“VERDİĞİMİZ BEDELLERİN ARKASINDAYIZ”
Mezopotamya Ajansı’ndan Fethi Balaman’ın haberine göre; Hüsna Sevilgen, eşinin hukuksuz bir şekilde hapishanede tutulduğunu belirtti. Eşinin “pişmanlık” dayatması gerekçesiyle tahliye edilmediğini dile getiren Sevilgen, “Hiçbir şekilde bu dayatmayı kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz. Ağabeyi de (Külink Sevilgen) pişmanlık dayatmasını kabul etmedi, 16 yıl boyunca tutuklu kaldığı cezaevinde yaşamını yitirdi. Son nefesine kadar direndi ve hiçbir şekilde pişmanlığı kabul etmedi. Ölümü göze alıp mücadeleye sarıldılar. 12 yıl boyunca aynı cezaevinde birlikte kaldılar. Verdiğimiz bedellerin, verilen emeğin sonuna kadar arkasındayız. Kanımızın son damlasına kadar içerde ve dışarda mücadeleye devam edeceğiz, Kürtlüğümüzden vazgeçmeyeceğiz” dedi.
“BOYUN EĞMEDİK”
Eşinin içeride, kendisinin ise dışarıda mücadele ettiğini söyleyen Sevilgen, “Hep uzak yerlerdeki cezaevlerine sevk ettiler. Açık görüş olduğunda günlerce gidip gelmek durumunda kalıyoruz. Yoldaki tehlike, yol masrafı, bizi perişan etti. Yoldaki mesafeden kaynaklı 3 yıldan fazla bir süredir cezaevine gidemiyoruz. Baskı ve zulümleri bir türlü bitmedi ama hiçbir şekilde boyun eğmedik, eğmeyeceğiz” şeklinde konuştu.
(HABER MERKEZİ)