HABER MERKEZİ- Yüksekova’da katledilen Sürmi İnce’nin faili askere verilen 3 yıl 10 ay ceza Erzurum Bölge Mahkemesi tarafından onandı.
Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Büyükçiftlik beldesinde, 18 Temmuz 2016’da ot biçen çocuklarına yemek götüren Sürmi İnce’nin (55) öldürülmesine ilişkin tutuksuz yargılanan Uzman Çavuş Ali Dalgıran hakkında “bilinçli taksirle öldürmek” suçlamasıyla 3 yıl 10 ay 20 gün ceza verilmişti. Katılanlar vekili ve sanık müdafii, bunun üzerine Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi’ne itirazda bulundu. Mahkemenin 1’inci Ceza Dairesi, istinaf başvurusunu esastan reddederek, kararı kesin olarak onadı.
İSTİNAF 22 GÜNDE ONADI
İnce’nin avukat oğlu Bünyamin İnce, kararın onanmasına tepki gösterdi. İnce, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, dönemin karakol komutanı ve diğer askeri personeller hakkında deliller bulunmasına rağmen mahkemenin söz konusu kişiler hakkında soruşturma başlatmadığını ifade etti. İnce, şunları belirtti: “Bir annenin 40 metre uzaklıkta zırhlı bir aracın üstündeki makineli silahla katledildiği bir olayda mahkeme keşif yapmayı gerek görmedi! Taleplerimizi her duruşmada gerekçesiz reddetti. Yüksekova Ağır Ceza Mah. 02.07.2021 tarihinde verilen ödül gibi ceza istinaf mahkemesi tarafından 22 gün içinde onandı. Dosyayı AYM’ye taşıyacağız. Hukuksuzluklarla ve hukuksuzluklara aracılık edenlere karşı mücadelemiz hep sürecek.”
SÜRMİ İNCE DAVASI
12 çocuğu olan 55 yaşındaki Sürmi İnce, Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Büyükçiftlik Beldesi’nde 18 Temmuz 2016 tarihinde ot biçen çocuklarına yemek götürdükten sonra dönüş yolunda askerlerin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdi. Askerler, “örgüt mensubu gördük” iddiasıyla geldikleri yerden hiçbir şey olmamış gibi karakola geri döndü ve İnce’ye herhangi bir müdahalede bulunmadı. Eşinin de aralarında bulunduğu yakınları tarafından bir kamyonetle İlçe Devlet Hastanesi’ne kaldırılan İnce, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
İnce’nin öldürülmesiyle ilgili gözaltına alınıp, tutuklanan Uzman Çavuş Ali Dalgıran, 25 Temmuz 2016 tarihinde mahkemenin tensip kararıyla tahliye edildi. Dalgıran hakkında “olası kastla öldürme” suçlamasıyla dava açıldı. Ancak bu suçlama yargılama aşamasında “taksirle öldürme” şeklinde değişti.
ASKERLER TANIKLIK ETTİ
Olay sırasında bölgede bulunan, emir-komuta zincirindeki diğer askerler hakkında ise, soruşturma başlatılmadı. Aksine karakol komutanının da aralarında bulunduğu askerler, mesai arkadaşları hakkında “tanık” sıfatıyla ifade verdi. İnce’nin avukatları, her ne kadar “Aralarında hiyerarşik ve mesleki bağ ve dayanışma olan kişilerin bağlı oldukları karakolda ifadelerinin alınması açıkça hukuka aykırıdır” dese de, bu itirazları göz ardı edildi.
DURUŞMAYA BİR KEZ KATILDI
Sanık Dalgıran hakkındaki yargılama, 5’inci duruşmada karara bağlanıp, “taksirle öldürme” suçundan 4 yıl hapis verildi. Bu ceza da sanığın yargılama sürecindeki olumlu davranışları dikkate alınarak 3 yıl 4 aya indirildi. İlk duruşma haricinde diğer duruşmalara katılmayan Dalgıran, mahkeme nezdinde “olumlu davranış” sergilemiş olup, cezasında indirimine gidildi.
Mahkemenin gerekçeli kararında, olayın yaşandığı bölgeye dair herhangi bir yasak kararı bulunmamasına rağmen, “yakın ve somut tehlike” ile “bölgenin teröre müzahir bir alan” gerekçeleri öne sürüldü.
SANIK GÖREVDE
Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi, kararı sanık lehine bozdu. İstinaf mahkemesi, sanık Dalgıran’a verilen cezayı “fazla” bularak dosyayı yeniden yerel mahkemeye gönderdi. Yeniden başlayan yargılamada Dalgıran’ın, Denizli’de halen Uzman Çavuş olarak görev yaptığını ortaya çıktı. Dalgıran, savunmasında “Herkes hata yapabilir” diyerek kendini savundu.
Mahkeme, sanık Dalgıran hakkında açılan davada “iyi hal” indirimine giderek, 3 yıl 10 ay 20 gün ceza verdi.