HABER MERKEZİ- Ekonomik krizdeki Sri Lanka yabancı borç ödemelerini durduracak.
Açıklama Sri Lanka Merkez Bankası Başkanı P. Nandalal Weerasinghe’den geldi. Ülkede daha sert bir temerrütten kaçınmak için yabancı borç ödemelerinin geçici olarak askıya alınacağını belirtildi.
Kriz yaşayan ülkede akaryakıt gibi kritik ürünlerin ithalatı için sınırlı düzeyde döviz rezervi kalmıştı.
Sri Lanka Merkez Bankası Başkanı P. Nandalal Weerasinghe gazetecilere yaptığı açıklamada borç ödemelerini yapmanın imkânsız bir hale geldiğini, alınacak en iyi önlemin borçların yeniden yapılandırılması ve daha sert bir temerrütten kaçınmak olduğunu söyledi.
RAJAPAKSA EKONOMİK KRİZDEN COVID-19’U SORUMLU TUTTU
Öte yandan Sri Lanka Başbakanı Mahinda Rajapaksa, halka, hükümet karşıtı protestolara son vermeleri çağrısı yaptı.
Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın ağabeyi Mahinda Rajapaksa, hükümetin ekonomik krizle başa çıkmak için gece gündüz çalıştığını savundu.
Vatandaşları protestoları durdurmaya çağıran Rajapaksa, insanların sokaklarda geçirdiği her dakikanın ülkeyi döviz girişinden mahrum bıraktığını iddia etti.
Rajapaksa, konuşmasında ekonomik krizden COVID-19 salgınını sorumlu tuttu.
COVID-19 salgınının hemen ardından ekonomik krizle karşı karşıya kaldıklarını aktaran Rajapaksa, “Ülke ekonomisinin kötüye gittiğini bilmemize rağmen sokağa çıkma yasağı uygulamak zorunda kaldık ve bu yüzden döviz rezervlerimiz tükendi” dedi.
NE OLMUŞTU?
Ülkedeki ekonomik krizi protesto eden göstericiler, elektrik kesintilerinin 13 saati bulmasının ardından 31 Mart’ta Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın konutu yakınlarında toplanmaya başlamıştı.
“Diktatör Gota” şeklinde slogan atarak Rajapaksa’yı istifaya davet eden eylemcilere, polis biber gazıyla saldırmıştı. Eylemciler ve polis arasında çıkan çatışmalarda 54 kişi gözaltına alınmıştı.
Hükümet karşıtı protestoların önüne geçmek için önce başkent Colombo’da, daha sonra Batı eyaletinde sokağa çıkma yasağı uygulanmıştı.
Gösterileri “terör eylemi” olarak nitelendiren ve yaşananlardan “aşırılıkçı güçleri” sorumlu tutan Rajapaksa, 1 Nisan’da olağanüstü hal ilan etmişti.
Ülkede olası gösterilerin önüne geçmek için sosyal medya platformları engellenmişti.
Sri Lanka’nın 1948’den bu yana en kötü ekonomik krizle mücadele ettiği belirtiliyor.
MORATORYUM NEDİR?
Moratoryum, borçlunun ödeme gücünü kaybetmesi nedeniyle borçlarının tümünü veya bir kısmını ödeyemeyeceğini ilan etmesi anlamına geliyor.
Moratoryum bir ülkenin dış borçlarıyla ilgili olabileceği gibi ülke içinde belirli bir grubun borçları üzerinde de yapılabiliyor.
Devletler içine düştükleri yoğun döviz darboğazı dolayısıyla dış borçlarının ana para ve faizlerini ödeyemeyeceklerini ilan ettiklerinde, borçlularla alacaklılar arasında bir anlaşma yapılarak borçların vadesinin uzatılması işlemi de moratoryum olarak adlandırılır.