Sri Lanka Başbakanı ülke ekonomisinin tamamen çöktüğünü resmi olarak açıkladı

HABER MERKEZİ- Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe, ülke ekonomisinin çöktüğünü resmen ilan etti. Wickremesinghe, ülkesinin ödeme yapamadığı için petrol dahi alamaz duruma geldiğini duyurdu.

Ağır borç yükü altında bulunan ve dış borcunu ödeyemez duruma gelen Güney Asya ülkesi Sri Lanka’da ekonomin çöktüğü resmi ağızdan duyuruldu.

Başbakan ve aynı zamanda krizin derinleşmesiyle birlikte Maliye Bakanlığı görevini de yürüten Ranil Wickremesinghe, ağır borç yüklü altındaki ülke ekonomisinin aylarca süren gıda, yakıt ve elektrik kıtlığının ardından “çöktüğünü” resmi olarak açıkladı.

Ödeme yapamadıkları için petrol bile ithal edemediklerini söyleyen Başbakan Wickremesinghe parlamentoda yaptığı konuşmada “Artık sadece yakıt, gaz, elektrik ve gıda kıtlığının ötesinde çok daha ciddi bir durumla karşı karşıyayız. Ekonomimiz tamamen çöktü. Bugün önümüzde duran en ciddi mesele bu” dedi.

Parlamentoda “Şu anda Ceylon Petroleum Corporation’ın (hükümete bağlı petrol ve gaz şirketi) 700 milyon dolar borcu var” diyen Wickremesinghe, “Sonuç olarak, dünyadaki hiçbir ülke veya kuruluş bize yakıt sağlamaya istekli değil” dedi.

Döviz rezervleri eritildi

Türkiye’de olduğu gibi Sri Lanka’da da yönetim tartışmalı şekilde ülkenin döviz rezervlerini eritmesi krizi dönüşü olmayan bir çöküşe götürdü.

Sri Lanka’nın döviz rezervleri azaldıkça hükümetin durumu tersine çevirmek için zamanında harekete geçmediğini söyleyen Başbakan Wickremesinghe, “En azından başlangıçta ekonominin çöküşünü yavaşlatacak adımlar atılmış olsaydı, bugün bu zor durumla karşı karşıya kalmazdık. Ama bu fırsatı kaçırdık. Şimdi dibe doğru olası bir düşüşün işaretlerini görüyoruz” diye konuştu.

Hindistan destekliyordu

Sri Lanka, esas olarak komşu Hindistan’dan gelen 4 milyar dolarlık kredi hattı tarafından destekleniyor. Ancak Bay Wickremesinghe, Hindistan’ın Sri Lanka’yı çok uzun süre ayakta tutamayacağını söyledi.

IMF ile süren müzakereler

Sri Lanka, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile bir kurtarma paketine ilişkin müzakerelerin sonucunu bekleyene kadar, bu yıl geri ödenmesi gereken 7 milyar dolarlık dış borcun geri ödemesini askıya aldığını duyurmuştu.

Ülkenin 2026 yılına kadar yıllık ortalama 5 milyar dolar dış borç ödemesi gerekiyor.

Döviz krizinin sonucunda oluşan kıtlık nedeniyle ülkede yaşayanlar yakıt, mutfak tüpü ve ilaç gibi temel ihtiyaç maddelerini satın almak için uzun kuyruklarda beklemek zorunda kalıyor.