HABER MERKEZİ- Hükümet yeni torba yasayla birlikte internet ve sosyal ağlar konusunda yeni bir sansür, ceza ve fişleme hazırlığı içerisinde. Bilindiği gibi önemli toplumsal ve siyasi gelişmeler olduğunda devlet resmi olarak ilan etmese de belli uygulamalara ve internete erişimi kısıtlama yoluna gidiyor. Şimdi ise bu sansür ve engellemeler yasallaştırılmak isteniyor. Yasalaştırmak istenen bu uygulamaların koronavirüs salgını nedeniyle halkın gerçek bilgiye erişimini, bilgi ve düşüncelerini paylaşmasını engellemek amacıyla olduğu düşünülüyor.
Hazırlanan yeni torba yasa teklifinde sosyal ağ sağlayıcılarına dair getirilmesi düşünülen değişiklikler, internet kullanıcılarının verilerine ulaşılmayı ve sansürü geliştirmeyi amaçlıyor. Torba yasa teklifine göre Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), yer sağlayacıların kanun kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini denetlemek için gerekli gördüğü takdirde olay mahalinde de inceleme yapabilecek veya yaptırabilecek.
BANT GENİŞLİĞİNİ KISITLAMA VE PARA CEZASI
Yasaya göre, Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarının, BTK ve adli veya idari makamlarca gönderilecek tebligat, bildirim veya taleplerin gereğinin yerine getirilmesi ve kişiler tarafından yapılacak başvuruların cevaplandırılması için yetkili en az bir kişiyi Türkiye’de temsilci olarak belirlemesi şartı getitilmek isteniyor.
Sosyal ağ sağlayıcıları, Türkiye’de temsilci olarak belirledikleri bu kişinin iletişim bilgilerine kolayca görülebilecek ve doğrudan erişilebilir bir şekilde internet sitelerinde yer verecek. Eğer temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğü yerine getirilmezse, sosyal ağ sağlayıcısının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 59 oranında daraltılması için BTK sulh ceza hâkimliğine başvuracak. Kararın ardından 30 gün içerisinde yine temsilci belirlenmezse sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliği yüzde 95 oranında daraltılacak.
KİŞİLERİN BAŞVURULARINA CEVAP VERME YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıları, içeriklere yönelik olarak kişiler tarafından yapılacak başvurulara da başvurudan itibaren en geç 72 saat içinde cevap vermekle yükümlü olacak.
Eğer cevap verilmezse sosyal ağ sağlayıcısına 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar para cezası kesilecek. Sosyal ağ sağlayıcı, kendisine bildirilen içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararlarını uygulayacak ve başvurulara ilişkin istatistiksel ve kategorik bilgileri içeren raporları üç ayda bir BTK’ya bildirecek.
AĞ SAĞLAYICININ VERİLERİ TÜRKİYE’DE OLACAK
Söz konusu sosyal ağ sağlayıcıları, Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındırmakla yükümlü olacak. Bunu yerine getirmeyenlere, bir milyon Türk lirasından beş milyon Türk lirasına kadar idari para cezası uygulanacak.
Hukuka aykırılığı hakim veya mahkeme kararı ile tespit edilen içeriğin sosyal ağ sağlayıcıya bildirilmesi durumunda, bildirime rağmen 24 saat içinde içeriği çıkarmayan veya içeriğe erişimi engellemeyen sosyal ağ sağlayıcı, doğan zararların tazmin edilmesinden sorumlu olacak. Yani eğer içerik kaldırılmazsa bundan böyle sadece içeriği üreten değil, onun yayınlamasına ve yayılmasına olanak sağlayan da cezalandırılacak.