HABER MERKEZİ- SML Etiket’te sendikaya üye oldukları için işten atılan işçilerin direnişi devam ediyor. İşçiler, direnişlerinin 14. gününde SML’nin üretim yaptığı Zara’nın genel müdürlüğü önünde eylem yaptı.
Pandemi döneminde, ücretsiz izin gibi uygulamalarla işçiler üzerindeki baskılar da artmaya devam ediyor. Salgın döneminde işçilerin sendikalaşmasının önüne çeşitli engeller ve mobbing’le geçilmek istenirken birçok yerde ise direnişler devam ediyor.
Kızıl Bayrak gazetesinde yer alan habere göre, SML Etiket’te işten atılan Dev-Tekstil üyesi işçiler, İstanbul’da bulunan Zara Genel Müdürlüğü önünde yaptıkları açıklamada direnişin başladığı süreci aktarırken, “’Fabrika yöneticileri yaptıkları toplantılarda “istediğiniz sendikaya üye olabilirsiniz, sizin anayasal hakkınızdır’ diyorlardı. Ama yönetim Anayasa, yasalar, uluslararası sözleşmelerle tanınmış haklara saldırarak suç işliyor. Bize yapılan bu haksızlıklara, keyfi uygulamaya, sendika düşmanlığına ve taşeronlaştırmaya karşı sendikamız ile birlikte mücadelemizi sürdürüyoruz.”
“Bu saldırının bir ortağı da her yıl kârına kâr katan ZARA” diye işçiler açıklamasında ZARA’ya seslenerek şunları söyledi:
“Firmanız bahsi geçen şirketle iş ilişkisi içindedir. Bu da üst işveren olduğunuz anlamına gelir. Ayrıca imzalamış olduğunuz Küresel Çerçeve Sözleşmeleri gereğince, örgütlenme hakkı başta olmak üzere, ulusal ve uluslararası yasaların, sözleşmelerin, yönetmeliklerin vb. uygulanması sorumluluğunu taşımaktasınız. Tedarikçilerinizde de sendikalı olma hakkı başta olmak üzere hakları gasp edilen işçilerin karşı karşıya kaldığı saldırılarda sorumluluğunuz bulunmaktadır. Eğer bu durum karşısında olumlu bir adım atmazsanız, onların suçlu olduğu kadar sizler de suçlusunuz. Yapılan haksızlık, hukuksuzluk, keyfi işten atma, sendika düşmanlığı ve taşeronlaştırma bir an önce son bulmalıdır. Taleplerimiz kabul edilmelidir. Aksi takdirde fiili ve hukuki mücadelemizin birinci dereceden muhatabı olacağınızı bildiririz.”
Açıklamayı taleplerini sıralayarak sonlandıran işçiler şunları ifade etti:
“İşten atılan arkadaşlarımız geri alınsın!
Sendikal örgütlenmeye dönük yönelik baskılar son bulsun!
Taşeron işçiler kadroya alınsın, taşeron çalışma sonlandırılsın!
Baskı ve mobbing son bulsun!
Tüm çalışanlara insanca yaşamaya yeten ücret verilsin!
Kısa çalışma ve ücretsiz izin gibi hak kaybına neden olan uygulamalar son bulsun!”