Siverek’te çiftçiler eylemde

Urfa’nın Siverek ilçesinde, kırsal mahallelerden gelen çiftçiler bu sabah elektrik kesintilerini protesto etmek ve çözüm sunulmasını talep etmek üzere Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Siverek Müdürlüğü önünde bir araya geldi.

Çiftçiler, kesintiler yüzünden arazilerini sulayamadıklarını, sulama motorlarının düşük voltaj yüzünden yandığını söyledi.

‘İHA’LAR YAPTINIZ; AMA KENDİ BÖLGENİZDEKİ İNSANLARA SUYU GETİRMEDİNİZ’

Çiftçiler, elektrik kesintilerine ve seslerinin duyulmamasına tepki gösterdi. Kimseye seslerini duyuramadıklarını, mağdur edildiklerini söyleyen çiftçiler attıkları sloganlarla da kesintileri protesto etti. Eylemin yapıldığı DEDAŞ binası önüne çok sayıda polis sevk edildi.

Eyleme katılan çiftçileri temsilen konuşan çiftçi Ali Culfa yetkililere seslenerek “Bizim istediğimiz yaşama hakkı, bu yaşama hakkında da elektrik ve su var. Bu, çok büyük bir şey değil. Uzaya çıktınız, milyon dolarlar yatırdınız, SİHA’lar, İHA’lar yaptınız, ama kendi bölgenizdeki insanlara suyu getirmediniz. Elektrikte sıkıntı yaşıyoruz. Bizi özel bir şirkete bağlattınız, onunla ilgili kimse konuşamıyor. Bölge milletvekilleri konuşamıyor. Soruyoruz milletvekillerine; ‘bize elektrikten bahsetmeyin’ diyor. Bu kadar usulsüzlük, bu kadar haksızlık olur mu?” diye tepki gösterdi.

Geçim kaynaklarının toprak olduğunu vurgulayan Culfa borç batağında olduklarını da sözlerine ekledi.

‘KESİNTİLER ALETLERİMİZİ BOZUYOR’

Eylemde yaşadıkları sorunları anlatan çiftçi Adnan Denizarslan her tarafa borçlu olduklarını belirterek, “Normalde her zaman elektrik kesintisi yaşıyoruz ama yaklaşık bir aydır sürekli kesiliyor. Yani sezon başından beri sürekli gidip geliyor. Düşük voltaj veriyorlar, aletler bozuluyor. İki gün yüksek voltaj verip hatları yakıyorlar. Hiçbir şey çalışmıyor” diye konuştu. Zarara sokulduklarını bildiren Denizarslan şöyle devam etti: “Her yere borcumuz var. 1 dönümün sadece fidan maliyeti 5-6 bin lira, ben 70 dönüm domates ektim, 350-400 bin lira fide parası tutuyor. Gübresi, damlaması, işçiliği, mazotu derken yaklaşık 1,5-2 milyon liraya yakın masraf yaptım. Bir ay sonra hasada gireceğim ama elektrik kesintileri nedeniyle su veremiyorum. Domatesi ne büyütebiliyorum ne de ürün kaldırabiliyorum.”

(HABER MERKEZİ)