HABER MERKEZİ- Şişecam pandemiyi fırsata çevirerek işçi haklarını gasp etti. Toplu iş sözleşmesinden doğan hakların gaspı üzerine “Mesaiye kalmama” eylemi başlattığını açıklayan Kristal-İş, kararı Kırklareli Cam Sanayi Fabrikasında uygulamadı. İşçilerin sendikaya tepkisi büyük.
Şişecam’da örgütlü Türk-İş’e bağlı Kristal-İş, 12 Nisan’da yaptığı açıklamada, Şişecam’ın ücret zamlarını, ikramiyeleri ve ramazan ayından önce verilmesi gereken erzak yardımını geciktirdiği gerekçesiyle fazla mesaiye kalmama eylemi başlattığını açıkladı. Kristal-İş, Kırklareli Cam Sanayi Fabrikasında kendi aldığı eylem kararına uymadı.
Trakya’da bulunan Otocam ve Trakya Düz Cam fabrikalarında bu karar uygulanıyor ancak bu fabrikalarda çalışan işçiler, “Bu fabrikalarda zaten 8 saatin üzerinde şu an çalışma yok” dedi. Kırklareli Cam Sanayiinde çalışan işçiler ise “Bizim fabrikada virüse yakalanan ve karantinada olan çok sayıda işçi var. Bu sayı, işin sürdürülmesini olanaksız hale getirdi. Onun için imalat bölümünde işçiler 12 saat çalışıyor. Genel merkezin mesaiye kalmama eylemi bizim fabrikada uygulanmıyor” ifadelerini kullandı. Başka bir işçi de, “Bu duruma şube başkanının onay verdiği söyleniyor. Böyle eylem olmaz. Merkezin aldığı karar bizim fabrikada uygulanmıyor. Bir de sendikayı işveren takmıyor diyorlar. Böyle olursa niye taksın?” diye tepki gösterdi.
SENDİKANIN ALDIĞI EYLEM KARARI SENDİKA TARAFINDAN KIRILIYOR
İşçi, “Biz salgında sürekli çalıştık. Yeri geldi 12 saat çalıştık. Bu süre içinde yüzlerce arkadaşımız virüse yakalandı. Bir arkadaşımız hayatını kaybetti. Biz hep fedakarlık yaptık. Şişecam ise kârını büyüttü. Bu kâra rağmen pandemiyi gerekçe göstererek haklarımıza saldırıyor. Sendikamızı muhatap almıyor. Bu saldırılara karşı güçlü bir karşı koyuş lazım. Sendikanın aldığı karar yine sendika tarafından kırılıyor” ifadeleriyle tepki gösterdi.
KRİSTAL-İŞ, “İŞÇİSİ FEDAKARLIK YAPTI ŞİŞECAM BÜYÜDÜ” DEMİŞTİ
Kristal-İş Sendikası Genel Merkezi yazılı yaptığı duyuruda şu ifadeleri kullanmıştı:, “Covid-19 salgınının başından bu yana Şişecam’a bağlı tüm işyerlerinde çalışan üyelerimiz büyük bir özveriyle, çoğu zaman kendilerinin ve ailelerinin de sağlıklarını riske atarak, işyerlerinin faaliyetlerine sorunsuz devam edebilmesi için çalışmaktadırlar. Salgının başından itibaren işverenin anlayış beklediği tüm konularda olumlu yaklaşımda bulunduğumuz, işyerlerinin sorunsuz işleyişi ve Şişecam’ın açıkladığı kâr oranlarından belli olmaktadır.
İşveren yetkililerinin yapılan toplantılarda bir araya gelmekten dahi çekindikleri, görüşmeleri salgın bahanesiyle ertelemeye çalıştıkları bu dönemde, biz işçiler fabrikalarda, yüksek sıcakta, normal dönemde bile çok ağır ve tehlikeli olan işlerimizi salgın döneminde yeri geldiğinde günde 12 saat çalışarak sürdürmekteyiz.
Toplu iş sözleşmesiyle kazanılmış olan haklarımızın dahi yılbaşından itibaren geciktirilmeye çalışıldığını görüyoruz. Önce yılbaşında üyelerimizin hak ettiği zamları ve ikramiyeleri geciktiren, son olarak da işçilerin kazanılmış hakkı olan ve ramazan ayından önce verilmesi gereken erzak yardımını geciktiren Şişecam işvereninin, salgını bahane ederek üyelerimizin kazanılmış haklarına göz diktiğini görmekteyiz.
İşyerlerinde çalışan taşeronlarla ilgili kazanmış olduğumuz dava sonrası 25 Eylül 2019 tarihinde başlayan görüşmeler de salgın sebebiyle 1 yılı aşkın bir süredir askıda kalmış durumdadır. Gerçekleştirilen toplantılarda verilen sözler dahi tutulmazken, toplantılar nihai bir sonuca vardırılamamıştır. Tüm bunların üzerine özellikle Mersin’deki fabrikalarda yeni taşeronlarla anlaşma yapılmasını gerçekleştirilen tüm görüşmeleri boşa çıkaracak düzeyde bir adım olarak kabul etmekteyiz. Yine salgın bahane edilerek sendikamızın kazanmış olduğu bir davada Şişecam’ın art niyetli olarak hareket ettiğini görmekteyiz.
Bu sebeple bugünden itibaren tüm üyelerimiz kendilerinin ve ailelerinin sağlığını düşünerek günde 8 saatten fazla çalışmayacaklardır. Ayrıca sendikamız salgın bahane edilerek esnetilmek istenen toplu iş sözleşmesinin tüm maddelerinin sıkı takipçisi olacak ve taşeron ile ilgili mahkeme kararı gerekirse icra yoluyla uygulatılmak üzere tekrar gözden geçirilecektir.”