Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, Augusto Pinochet diktatörlüğü dönemindeki kaçırılma ve cinayetlerin aydınlatılması için inceleme başlatıldığını duyurdu.
Boric, 30 Ağustos’ta düzenlenen “Uluslararası Zorla Kaybedilenler Günü” anma töreninde yaptığı konuşmada, “ulusal arama planının” (plan nacional de búsqueda) devreye sokulduğunu bildirdi. Planın artık “kalıcı bir devlet politikası olarak kabul edileceğini ve esas alınacağını” söyleyerek, uygulamanın yürürlüğe girmesini sağlayan kararnameyi imzaladı.
Böylelikle 1973’te darbeyle yönetime el koyan General Pinochet’nin 17 yıl süren faşist diktatörlük döneminden bu yana ilk kez kayıpların bulunması için hükümet düzeyinde çalışma yapılacak.
Şili’de Victor Jara cinayetinden hüküm giyen emekli general intihar etti
Proje kapsamında, devlet arşivlerinin ve dava dosyalarının dijital bir platform aracılığıyla tek yerde toplanması ve insan hakları örgütlerine söz konusu sisteme erişim sağlanması öngörülüyor.
Mevcut kayıtlara göre Pinochet diktatörlüğünde işlenen suçlardan toplamda 40 bin 175 kişi etkilendi. Bu kişilerden 1092’si “zorla kaybettirilmiş” ve 377’si de siyasi idama mahkum edilmişti. Bazı kişilerin cansız bedenlerinin Pasifik Okyanusu’na atıldığı ya da Atacama Çölü’ne gömüldüğü de düşünülüyor. Şimdiye kadar kaçırılan 307 kişinin kimliği tespit edilebildi.
“Zorla kaybetme” bir kişinin devlet veya siyasi örgüt aracılığıyla üçüncü bir tarafça gizlice kaçırılması veya hapsedilmesi için kullanılan hukuki bir terim. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Temmuz 2002’de yürürlüğe giren Roma Statüsü’ne göre bu, insanlığa karşı suç olarak kabul ediliyor. Birleşmiş Milletler de bu durumdaki kişilerin anılması için 2011’de 30 Ağustos’u “Uluslararası Zorla Kaybedilenler Günü” ilan etmişti.
Şili Adalet ve İnsan Hakları Bakanı Luis Cordero Vega, uygulamayla ilgili “Devlet ilk kez arama sorumluluğunu üstleniyor. Bu çok önemli çünkü söz konusu suçlar devlet ve ajanları tarafından bir baskı politikası bağlamında işlendi” dedi.
(HABER MERKEZİ)