SES davasında ‘şal’ tutukluluğa devam sebebi olarak gösterildi

HABER MERKEZİ- Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 8 sendikacı hakkında açılan davanın ilk duruşması, Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Savcının iddianamesinde sarı, kırmızı, yeşil şal ve sendikanın belgesi “örgütsel doküman” olarak suç delilleri arasında sayıldı. SES eski Eş Genel Başkanı Gönül Erden’in tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, iddianamenin dayanağını oluşturan gizli ve açık tanıkların bir sonraki celse dinlenmesine karar verdi.

‘DELİLLER HUKUKA AYKIRI TOPLANDI’

Çok sayıda avukatın da yer aldığı duruşma, kimlik tespitiyle başladı. Söz alan avukat İddamin Karahancı, dosyada müvekkillerin evlerinde el konulan dijital materyallerin hukuka aykırı bir şekilde incelendiğini belirterek, “Şifre çözülemezse el konulabilir. Ama tutanaklarda şifrenin çözülmediğine dair bir bilgi verilmeden el konulmuş. El konulduktan sonra da avukatlar olmadan inceleme yapılmış ve tutanak tutulmuş. Ama Yargıtay, kararında net olarak ‘yedekleme yap, eğer kendisinin, yakının ya da avukatın huzurunda imaj almadıysan, en kötüsü hâkimin yanında alacaksın’ diyor. Bu şekilde yapılmadığı için hukuka aykırı deliller elde edilmiş durumda” dedi.

Avukat Karahancı, imaj alımına dair hukuk maddelerine ilişkin Anayasa ve Yargıtay kararlarını hatırlatarak, söz konusu delillerin dosyadan çıkarılmasını talep etti.

HÂKİMDEN YABANCI HEYETE ‘ÇEVİRİ’ UYARISI

Erden, konuşmasına devam ettiği sırada mahkeme başkanı araya girerek, salonda bulunan yabancı heyeti uyardı. Heyete çeviri yapıldığı sırada dikkatinin dağıldığını söyleyen mahkeme başkanı, “Çevirinin yapılıp yapılmadığı beni ilgilendirmiyor” şeklinde konuştu.

HÂKİMDEN KCK ‘YANLIŞLIĞI’

Savunmasına devam eden Erden, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) delegesi olmamasına rağmen iddianamede DTK delegesi olarak gösterildiğine dikkat çekti. Mahkeme başkanı, önce “KCK” dedi ardından düzelterek, “HDK’nin Sağlık Komisyonlarından haberiniz var mıydı?” diye sordu.

Erden, “Evet HDK’nin Sağlık Meclislerinden tabi ki haberim vardı” yanıtını verdi. Avukatlar, mahkeme başkanının “HDK” yerine “KCK” demesine tepki göstermesi üzerine, mahkeme başkanı “yanlışlık” olduğunu söyledi.

SENDİKANIN BELGESELİ SUÇLAMA KONUSU OLDU

Ev baskını sırasında el konulan eşyaların listesinin oldukça uzun olduğunu ama çoğunun kitaplardan oluştuğunu söyleyen Erden, “Eve gelen kolluk kendince sakıncalı gördüğü kitapları almış. Hiçbirinin toplatma kararı yok, bu konuda bir bilgi sahibi olmam da mümkün değil. Sendikamızın 20’nci yıl dönümüne dair yaptığı bir belgesel var. Bu belgesel de evden alınıp dosyaya konulmuş. Yine sendikamızın yaptığı ‘siyaha karşı beyaz’ belgeselinin CD’si var. Defter notlarım da alınmış. Hepsi sendikal faaliyetlerle ilgili notlar ama oradan tecrit ve Cizre kelimesini cımbızlayıp almışlar. Ama biz o dönem tecride dair yapılan açlık grevlerine dair fikrimizi açık bir şekilde ifade ettik. Saklı bir şey yok” diye aktardı.

ŞAL TUTUKLAMA GEREKÇESİ

Daha sonra söz alan avukat Sevinç Hocaoğulları da, şunları ifade etti:

İddianamede yer almayan birtakım delillere dair de sorular sordunuz. MASAK raporuyla ilgili sorduğunuz sorularda olduğu gibi. Gizli ve açık tanık ifadeleri hukuka aykırı alınmış durumda. Müvekkilin tutukluluk gerekçesi olarak tanık beyanları ve kardeşinin düğününde elinde taşıdığı sarı kırmızı yeşil şal. Savcılığın dosyadaki delilleri suçlamayla ilişkilendirmesi gerekiyor. Ama fezlekelerle dair yığınla bilgi var. Örgüt yöneticiliği ya da üyeliğiyle ilgili bir bağlantı mı kurulmuş? Suçlamalarla delilleri ilişkilendirememiştir.

İddianamede yer alan sendikal faaliyetlere dair de Hocaoğulları, “Bu dava sendikal faaliyet gösterilmesin davası mı?” diye sordu. Hocaoğulları da tahliye talebinde bulundu.

ALKIŞLARLA PROTESTO EDİLDİ

Erden’in tahliye edilmemesini, davayı izleyenler alkışlarla protesto etti. Duruşma sonrası davayı izleyen kitle adliye önünde bir araya geldi. Polis, adliye önünde toplu bekledikleri gerekçesiyle müdahale etmek istedi. Duruma tepki gösteren kitle alkışlarla durumu protesto etti. Ardından kitle, yurt dışından gelen yabancı heyet ve şehir dışından gelen sendika üye ve temsilcileriyle birlikte SES Genel Merkezi’ne geçti.

(KAYNAK:MA)