HABER MERKEZİ- Öz-İplik İş’e üye olan 4 kadın işçinin işten çıkarılması üzerine, Barutçu tekstilde işçiler fabrika önünde direnişe geçti.
Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Barutçu tekstilde, Öz-İplik İş’e üye olan 4 kadın işçinin işten çıkarılması üzerine işçiler fabrika önünde eyleme başladı.
Barutçu tekstilde çalışan işçilerin Öz-İplik İş’te örgütlenmeye başlamasının ardından işçilere baskılar artmış, e-devlet şifreleri istenmişti. Fabrika yönetimi ise bu iddiaları yalanlayarak haberimiz sonrası işçilere yeni bir mesaj atarak, bilgilerin EYT için istendiğini söyledi.
İşten atmalar üzerine işçiler fabrika önünde direnişe başladı. Fabrika önünde yapılan açıklamada konuşan Öz-İplik İş Genel Sekreteri Samet Ceylan, “İşçilerin sendikamıza üye olmasından haberdar olan işveren ve işveren vekilleri tarafından işçilere baskı yapılmıştır. İşçilerin anayasal hak ve özgürlükleri engellenmiştir. Bu baskıcı tutumdan vazgeçin ve işçilerin sendikasını tanıyın. Biz burada hakkımızı alana kadar duracağız” dedi.
‘BİZ İŞİMİZE SAHİP ÇIKMAK İÇİN BU YOLA ÇIKTIK’
Sendikaya üye olduktan sonra işten çıkarılan Emine Varol, “6 yıldır bu fabrikada çalışıyorum. Daha iyi şartlarda çalışmak için bu yola başvurduk. Biz işimize sahip çıkmak için bu yola çıktık. Yurt dışına giden bir kumaşın kalite kontrolü yapılmadığı gerekçe gösterilerek işten çıkarıldım. Ama benim sarmadığım bir kumaş bu benim sardığım kumaşlar zaten gönderilmemişti. Biz hata olduğunda zaten sorumlulara söyleyip onlar onay verirse gönderiyoruz. Ben bu durumu kabul etmediğimi söyledim ve işten çıkarıldım” dedi.
‘SONUNA KADAR BURADAYIZ’
Fabrikada erkekler ne iş yapıyorsa kadınlar da aynı işi yapıyor diyerek devam eden Varol, “Bizim işten çıkarılma sebebimiz belli. Bizden e-devlet dökümanlarını istediler ve vardiya sorumlusu bize ‘4 tane kaçak var hain var onları bulacağız onları bulmak için yapıyoruz bunu’ dedi. Baskıyla insanları sindirmeye çalışıyorlar. Müşteriye malı yetiştirmek için gece gündüz çalıştık, beton zeminde yattığımız zamanlar oldu. Ama biz bunun değişmesini ve insanlara insan gibi davranmaları için bu yola çıktık. İçerde arkadaşlarımıza baskı yapılıyor bunu biliyoruz. Ama kimse korkmasın” dedi.
11 aydır Barutçu tekstilde çalışan ve işten çıkarılan Elif Varol, “İş yoğunluğu durduğu bizi işten çıkarttıklarını söylediler. Ben de imza atmadım ve hakkımı arıyorum. İçerdeki arkadaşlarımın da korkmamasını istiyorum. Sonuna kadar buradayız ve hakkımızı alarak bu fabrikaya gireceğiz” diye konuştu.
Kaynak: Evrensel