HABER MERKEZİ- İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Orhanlı köyünde yapılması planlanan jeotermal enerji santrali (JES) projesi için bölgedeki asırlık zeytin ağaçlarının kesilmesi köylüler tarafından protesto edildi. JES projesine karşı dava açan köy halkı, mahkeme tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararına rağmen usulsüzce çalışmalarına devam ederek asırlık zeytin ağaçlarını kesen şirkete tepkili. Kesilen zeytin ağaçlarının bulunduğu bölgede bir araya gelen Orhanlı köylüleri, eylem yaparak kıyımı protesto etti. Orhanlı Köyü Kültür, Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Hasan Tahsin Akçil, zeytincilikle geçinen bir köy olduklarını belirterek, “Atalarımızdan, ninelerimizden emanet aldığımız zeytin ağaçlarımızı koruyarak çocuklarımıza emanet etmek için mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Zeytin ağaçlarımızın, yaşam alanımızın jeotermal santral tarafından yok edilmesine asla izin vermeyeceğiz” diye konuştu.
İzmir’i Seferihisar ilçesinde yüzlerce yıllık zeytin ağaçlarıyla dolu bir vadide bulunan Orhanlı köyü, jeotermal enerji santrali (JES) projelerinin tehdidi altında. Geçimini zeytincilikle sağlayan yöre halkı, Kadim Üretim Havzası olan köylerindeki yaşamı tehdit eden JES projelerine karşı yaşam alanlarını savunma mücadelesi veriyor. Bölgedeki JES çalışmalarına usulsüz olarak devam ettiği öne sürülen ‘Karen Kahramanmaraş Elektrik Üretim A.Ş.’ yirmiden fazla asırlık zeytin ağacını kesti.
KESİLEN ZEYTİN AĞAÇLARI İÇİN SUÇ DUYURUSU
‘Zeytinciliğin Islahı Yabanilerinin Aşılattırılmasına Dair Yönetmelik’in de ihlal edildiği gerekçesiyle kesilen zeytin ağaçları için suç duyurusunda bulunan köylüler, yönetmeliğe göre tek bir zeytin ağacının bile kesilmesinin yasak olduğuna işaret ederek yaşam alanlarını ve zeytin ağaçlarını korumak için haklarını aramaktan vazgeçmeyeceklerini dile getirdi.
MAHKEMENİN DURDURDUĞU PROJE İÇİN 200 YILLIK AĞAÇLAR KESİLDİ
Orhanlı köyünün neredeyse tamamına JES projeleri için dört farklı ruhsat izni verildiği belirtiliyor. Bölgede sondaj çalışmaları başlamış olan JES projesine doksan dokuz köy sakini dava açtı. Açılan davanın ardından İzmir 3’üncü İdare Mahkemesi proje hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak yargı kararına rağmen çalışmalarına devam ederek bölgedeki en az iki yüz yıllık zeytin ağaçlarını kanuna aykırı olarak kesen jeotermal şirketi, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu da olmadan JES faaliyetlerini sürdürdüğü öne sürüldü.