HABER MERKEZİ- Hükümetin, milyonlarca kamu emekçilerine ve emeklilerine yüzde 4’lük zam teklifi tepkiyle karşılandı. KESK’e bağlı sendika üyesi kamu emekçileri Çalışma Bakanlığı önünde yaptıkları açıklamada “sefalet zammına hayır” dedi.
Kamu emekçisi ve emeklilerinin önümüzdeki iki yılı kapsayacak toplu sözleşmesinde müzakere süreci bitti. Dün itibariyle hakem kuruluna başvuru süreci başladı. Hükümet ve yetkili konfederasyon Memur-Sen arasında devam eden görüşmelerde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 2020 yılı için yüzde 4+4 ve 2021 yılı için yüzde 3+3 oranındaki zam teklifini değiştirmedi. Memur-Sen’in 2 günlük müzakere uzatma teklifine de yanıt verilmedi. Bunun üzerine Memur-Sen Ankara’daki iş yerlerinde saat 15.00’te iş bırakma ardından saat 17.00’de bakanlık önünde eylem yapma kararı aldığını açıkladı.
‘SEFALETE TESLİM OLMAYACAĞIZ’
KESK de hükümetin zam teklifine karşı çeşitli illerde eylemler yaptı. Ankara’da Çalışma Bakanlığı önünde yapılan eylemde “Hükümet zammını al başına çal”, “Sefalete teslim olmayacağız” sloganları atıldı. Eylemde konuşan KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nusret Sulkalar, zam teklifinin günlük bir çay parasına bile denk gelmediğini belirterek işçinin ve emekçinin enflasyon karşısında ezdirildiğini ifade etti. Sulkalar, “Kamu emekçileri ve emeklileri olarak reel gelirimiz son iki yıl içinde yüzde 40 eritilmiştir. Bu erimeyi gideremeyen sorunlarımıza çözüm üretmeyen hiçbir teklifin gerçekte karşılığı yoktur. İğneden ipliğe zamlar gelmiş ve giderek artıyor. Buna rağmen 20 milyonluk devasa bir kitleye sefalet, yoksulluk, güvencesizlik teklif ediliyor” dedi.
ENFLASYON YÜZDE 30, EMEKÇİYE YÜZDE 4 ZAM
Ardından söz alan KESK Genel Sekreteri Ramazan Gürbüz, grevli toplu sözleşme hakkı olmaksızın kamu emekçilerinin sağlıklı bir hak elde etmesinin söz konusu olamayacağını belirtti. Gürbüz, “Ne kadar haklı olduğumuz bugün bu masanın geldiği noktada bellidir. Ülkede yüzde 30 enflasyon gerçekleşiyor, emekçiler açlık seviyesinde yaşıyor buna karşın yüzde 3-4 gibi komik öneriler sunuluyor” dedi.
‘SAAT 15.00’DA İŞ BIRAKMA EYLEMİ OLMAZ’
Memur-Sen’in iş bırakma kararını eleştiren Gürbüz, “Saat 15.00’te iş bırakma eylemi olmaz. Bu şekilde kamu emekçilerini maniple edemezsiniz. Yarından itibaren istediğiniz kadar istediğiniz gün sayısıyla iş bırakmaya ve üretimden gelen gücümüzü kullanmaya hazırız” diye konuştu. Emeklerinin karşılığını istediklerini belirten Gürbüz, “Dünyanın 17. büyük ekonomisinde kamu emekçileri yoksulluk sınırının altında mı yaşar” dedi.
İZMİR ve SAMSUN’DA DA EYLEM
Hükümetin kamu emekçilerine düşük zam dayatmasına karşı SES Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İşyeri Temsilciliği’nin yapmak istediği basın açıklaması, İzmir Valiliğinin 10 günlük eylem yasağı kararı gerekçesiyle iptal edildi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Merkez yemekhane önüne gelen işyeri temsilcileri “İnsanca bir yaşam için sefalet zammını reddediyoruz” yazılı pankart açarak çevrede bulunan sağlık çalışanlarına valiliğin yasak kararını ve TİS’e yapılan teklifi kabul etmediklerini anlattı.
KESK Samsun Şubeler Platformu da Süleymaniye geçidinde basın açıklaması yaparak hükümetin toplusözleşme sürecinde dayattığı sefalet zammını protesto etti. Açıklamaya emekten yana siyasi partiler de destek verdi. Eğitim Sen Samsun Şube Başkanı İsmail Yavuz, hükümet ile yandaş konfederasyon arasında ‘toplusözleşme tiyatrosu’ yapıldığını ifade etti. Yavuz, halktan yana kamu hizmeti, güvenceli istihdam, güvenli gelecek, insanca yaşamaya yetecek bir ücret ve kamu emekçilerinin diğer tüm talepleri için omuz omuza mücadele çağrısı yaptı.