Saraçhane’de bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya gelen aralarında Pınar Aydınlar, Hasan Ali Sezer ve Haluk Tolga İlhan’ın bulunduğu sanatçılar konserlerde kendilerine uygulanan ambargoyu protesto ettiler. Saat 15.00’de başlayan açıklamaya İBB önünde direnişte olan İSPER işçisi Tülay Çal da katılarak destek verdi.
Sanatçılar yaptıkları protestoda üzerinde “Serçeşme’de ozanlarımız nerede?”, “Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için”, “Halkın sesleri susturulamaz”, “Hep aynı kadro, hep aynı nakarat”, “Adalet İBB’nin neresinde?” yazılı dövizlerle İBB’ye tepkilerini dile getirdiler. Açıklama öncesinde söz alan Pınar Aydınlar, konser yapmak adına Helin ve İbrahim’in yaşamlarını feda ettiklerini dile getirerek sanatçıların yaşadıkları zorluklara dikkat çekti. Kürtçe müziğin de İBB nezdinde görmezden gelindiğini belirten Aydınlar, bilinçli bir şekilde belli sanatçılara ambargo uyguladığını ve buna karşı mücadele edeceklerini dile getirdi.
Sanatçılar adına açıklamayı Hasan Ali Sezer okudu. Sezer açıklamada, “Bizler İstanbul’da yaşayan sanatçılar olarak kentimizdeki kültür sanat faaliyetlerinin yeterli düzeyde kapsayıcı olmamasından büyük rahatsızlık duyuyoruz. Tek adam rejiminin hayatlarımızdaki tekçi ve kültürel zenginlikleri yok sayan anlayışının karşısında olduğu iddiası ile yola çıkmış İBB yönetimi, ne yazık ki kendi iktidarı süresince bu olumsuzlukların ortadan kaldırılması yönünde bir pratik ortaya koymamıştır.” sözleriyle İBB’nin tekçiliğine vurgu yaptı.
Açıklamada İBB’nin sanatçılara yaklaşımındaki adaletsizliği teşhir ederek “Yıllardır sanata emek veren, üreten tüm sanatçılar olarak İBB’yi şimdiye kadarki kültür sanat politikalarındaki kapsayıcı olmayan ve adalet duygusundan yoksun pratiğinden derhal vazgeçmesi konusunda uyarıyoruz. Kentimizde çağın ve toplumun ihtiyaçlarına cevap olabilecek, kültürel dokuyu ve tüm zenginlikleri gözeten, gençlerin gelişimine katkı sunabilecek, rahat ulaşılabilir ve adil bir şekilde tüm sanatçıları kapsayan planlamalarla kültür sanat politikalarının hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Bu kentte yaşayan kültür sanat emekçileri ve bu faaliyetlerin özneleri olarak kültür sanat politikalarının belirlendiği tartışmalarda ve kurullarda olmamız gerektiği ifade ve talep ediyoruz” ifadelerine yer verildi.
Sanatçıların eylemi, Aşık Sinem Bacı’nın “Uyu deme, uyuyamam” parçası okunarak bitirildi.
(İSTANBUL)