İSTANBUL- Şahintepe Mahallesi’nden sürgün edilmek istenen halk, mahallede yapılmak istenen projeye karşı İstanbul Bölge İdare Mahkemesi önünde basın açıklaması düzenlendi.
Kanal İstanbul ve Yenişehir Projeleri ile yerlerinden edilmek istenen Şahintepeliler, “Evlerimizi elimizden alan İmar planına karşı mahallemize sahip çıkıyoruz!” dedi. İmar planına karşı halk tarafından 200’ün üzerinde dava açıldı.
Halk dayanışması adına basın metnini Nagihan Kamçı okudu. Basın metni şu şekilde: “Yıllarca emek vererek inşa ettiğimiz, güzelleştirdiğimiz mahallemizden “tapu transferi” adı altında gönderilmek isteniyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yıllarca imar sorununun çözülmesini isteyen bizlere son olarak “evlerinizi bırakın Arnavutköy Hacımaşlı’ya gidin” demektedir. Bakanlık, Şahintepe halkına danışmayarak, bizi muhatap almayarak gizlice aldığı bu karar ile bizleri evimizden edebileceğini düşünmektedir. Başakşehir Belediyesi Başkanı Yasin Kartoğlu ise projenin mahalle halkının faydasına olacağı yönünde çarpıtmalar yapmaktadır.
“Başakşehir Belediyesi 2020 yılında halkın tapulu arsasından yüzde 40’a varan kesintiler yaptı. Belediyenin pandemiyi fırsat bilerek sessiz sedasız tapulara işlediği bu düzenlemeden halk haberdar edilmedi. 2021 yılının sonunda “Müjde imarlı tapularınız çıktı” denilerek pankartlar asıldı. Tapularını almaya giden halk ise arsalarında kesintiler yapıldığını öğrendi. Bu hak gasbı yetmezmiş gibi Ocak 2022’de Bakanlık; mahallelinin taşınmazını (arsasını), “hukuk dışı” bir yöntemle 30 kilometre ötede, başka bir ilçede bulunan Hacımaşlı’ya taşıdı. Bir mahalleyi 30 kilometre uzağa, başka bir ilçenin sınırlarının içerisine sürgün etmek hiçbir imar uygulamasında yoktur; bu bütünüyle hukuksuzluktur ve hiçbir mantıklı açıklaması da yoktur. Bizlere buradan kanal geçiyor, mecburen gitmek zorundasınız denilmekte, fakat aynı güzergahta “kuru gıda hali” yapıldı ve yol çalışmaları yapılmakta. Yine aynı bölgede gözü dönmüş Katarlı emlak zenginleri, müteahhitler konut reklamları yapmakta.
“3194 sayılı imar kanunun 18’inci maddesine göre mahallemize bir imar getirildi fakat bu imarda memnun kalan tek bir kişi bile yok, belediye dışında! Çünkü bize dayatılan bu imar planı, mahallelinin yararına değil. Öyle ki mahallede 200 metrekare arsaları olanların arsaları, 2020’nin aralık ayında yapılan kesintilerle birlikte 120 ile 150 metrekare arasına düşürüldü. Kesintilerle birlikte yeni bir ev inşa etmesi neredeyse mümkün olmayan mahalle halkına, 2 buçuk kat imar iznini “müjdeymiş” gibi sundular. Yani mahalleliye deniyor ki 4 katlı 5 katlı binaları yıkın onun yerine 2 buçuk kat yapın. Birçok ailenin ortak yaşadığı binalarda böyle bir imar planının, mahallemizde gerçekliği yoktur.
“Bizler yıllarca elektriği, suyu, doğalgazı, yolu olmayan, yok sayılan Şahintepe halkıyız. İşçi ve emekçilerin yoğunlukta olduğu mahallemizde birçok şeyi kendi imkanlarımızla yaptık. Tabiri caizse geldiğimizde buralar tarlaydı. Önce evlerimizi yaptık, vergilerimizi verdik. Çocuklarımız okula; bizler ise işimize çamurlu yollardan gittik. Mahallemizi, biz inşa ettik. Bugün bizi “arsadan” ibaret görenlere sesleniyoruz biz buradayız. Bin bir emekle inşa ettiğimiz mahallemizi, komşuluklarımızı, dostluklarımızı, evlerimizi yok sayamazsınız.
“Yapılmak istenen projeye karşı itirazlarımız reddedildi şimdiyse dava açmak için buradayız. Mahalli olarak bir aradayız. Birimiz hepimiz; hepimiz birimiz için diyoruz. Bu projeyi yapanlar, bizi buradan göndermek isteyenler şunu bilsinler, mahallemizden vazgeçmeyeceğiz.”
“Şahintepe halkındır, halkın kalacak!”
“Mahalleme dokunma!”