İstanbul Başakşehir’e bağlı Şahintepe Mahallesi’nde “Rezerv alan yasası ne getiriyor; Şahintepe Halkı ne yapmalı?” başlığıyla panel düzenlendi.
Panele, Kent Plancı Ceyhan Çılğın ve Mekânda Adalet Atölyesinden gönüllüleri katılım sağladı. “Evimizi ve mahallemizi gasp etmek isteyen, tek taraflı ve dayatmacı politikalara karşı barınma hakkımızı savunuyoruz.” sloganıyla düzenlenen panelde rezerv alan yasasının (6306) önceki haline ve son haline dair aktarımlar yapıldı. Şahintepe Halk Dayanışması adına söz alan Yasin Serindere, Şubat ayının ilk haftası Başakşehir Belediyesi önünde düzenleyecekleri basın açıklamasına çağrı yaptı.
“YASANIN ÇIKMASININ ARDINDAN REZERV ALAN İLAN EDİLEN İLK MAHALLELERDEN”
Ceyhan Çılğın yaptığı konuşmada, “mücadele edenlerin kazandığına” dikkat çekerken yasanın uygulandığı yerlerin, idare tarafından “afet riskli alan” değil, “rant alanı” olduğu için seçildiğini ifade etti. Yasanın uygulanma alanlarının 3 başlıkta ele alındığını ve bunların sırasıyla, “riskli yapı”, “riskli alan” ve “rezerv alan” olduğunu belirtti. Şahintepe’nin 2012 yılında çıkan bu yasanın hemen ardından “rezerv alan” ilan edildiğini aktaran Çılğın, “rezerv alan” ilan etmek için belirlenen kriterlerin hiçbir teknik veriye dayanmadığını ifade etti. Yani ne bir zemin etüdü ne de test yapılmadan bir bölgenin bu şekilde ranta açıldığını ifade etti.
2019’da yasaya 6A maddesi eklendiğini ifade eden Çılğın, “Bu maddede ‘Yıkılacak Derece Riskli Yapı’ tespiti eklendi. Bunu yerel seçim sürecinde yaptılar ve çok az karşı çıkış oldu. Şimdi mesela sizin konutunuza gelip 3 gün içinde yıkılıcak, 1 ay içerisinde yıkılacak diyebiliyorlar. Bu maddeyi de 6306 kategorilerinden biri olarak ele almak gerekiyor. Bu maddeyi geçtiğimiz günlerde Antakya’da, deprem bölgesinde bir vatandaşa uyguladılar. Deprem bölgesindeki vatandaşa 1 gün içerisinde evinizi boşaltın denildi.”
Diyelim ki yaşadığınız konut hakkında Yıkılacak Derecede Riskli Yapı tespiti yapıldı ve itiraz etmediniz… Bir gün size Başakşehir İlçe Tapu Müdürlüğünden şöyle bir mesaj gelebilir: Parselinizin hazineye devri yapılmıştır. Diyor ki ben senin yapını yıkıp yerine yapı yapacağım ve inşaat ruhsatını hazine adına alıp yapacağım. Bittikten sonra da inşaat masrafını ödeyebiliyor musun? Ödemiyorsan güle güle kardeşim diyor.
“RESMİ GAZETEDE YAYINLANMIYOR”
7 Kasım 2023’den sonraki değişikliğin herkeste tedirgin ettiğini belirten Ceyhan, “Şimdi herkes şunu tartışıyor; ‘Acaba her yeri rezerv alan ilan edebilirler mi?’ ama zaten ilan ediyorlardı. Bu değişiklikle ellerini güçlendirdiler. Daha önceden dava açınca mahkemeler ‘Sen burayı rezerv alan ilan etmişsin ama buranın üzerinde yerleşim var’ diyordu ve rezerv alan kararı mahkeme tarafından iptal edilebiliyordu. Siz burada o süreyi kaçırmışsınız ama sizin hatanız değil. Bu rezerv alan kararları bakanlığın oluru ile oluyor ve resmi gazetede dahi yayınlanmıyor.”
Her halükârda bu kararın iptalinin talep edilmesi gerektiğini ifade eden Çılğın, mahalle halkıyla dayanışma içerisinde olduğunu ifade etti. Çılğın, “Bunlar size umutsuzluk vermesin, bu işin hukuk boyutu, biz biliyoruz ki siz birlik içerisinde mahalleniz için mücadele ederseniz kazanırsınız. Bunun örnekleri çokça var.” dedi.
“’YA SEV YA TERK ET’ DENİLİYOR”
Mekanda Adalet Atölyesinden Bahar Bayhan, dayanışmanın ve mücadelenin çok boyutlu olduğunu ifade etti. Atölye çalışmalarının da meselenin teknik boyutunda mahallenin elini güçlendirdiğini ifade etti. Bayhan, “Şahintepe Halk Dayanışmasının mücadelesi bize gösteriyor ki ‘kentsel dönüşüm’ dediğimiz şey bize faydalı bir şey olması gerekirken, biz evimiz elimizden alınmasın ona bakıyoruz. Bize bir planlama süreci dayatılıyor ve ‘ya sev ya terk et’ deniliyor. Biz atölyede aynı zamanda mahallenizin sizin istediğiniz gibi olmasının imkanlarını araştırıyoruz aslında.” dedi.
İmar planlarının mahalleye olan etkisini haritalandırarak görünür kılan atölye katılımcısı Mekanda Adalet Atölyesi gönüllüleri, mevcut imar planına dayanarak yapılması muhtemel kamulaştırmaları harita üzerinde anlattı.
“MAHALLE KUŞATILIYOR”
Şahintepe Halk Dayanışmasından Yasin Serindere ise yaptığı konuşmada, Başakşehir Belediyesinin rant için kendine ait taşınmazları dönüşüm adalarında biriktirdiğini belgelerle gözler önüne serdi. Dönüşümün bu nedenle arsa yoğunluklu adalardan başladığını ifade etti. Mahallenin tepe kısmının ise bu şekilde kuşatıldığını aktardı.
Danıştayın imar uygulamasının iptali yönünde kararları olduğunu belirten Serindere, “İptal kararı bütün mahalleyi etkiliyor. Bu karar bir parselde alınmış olabilir fakat bu bir zincir. İptale neden olan hukuki gerekçeler hepimiz için geçerli. Belediye bu hukuksuzlukta ısrar ediyor. Bizler ise bu hukuksuzluğa dur diyoruz.” ifadelerini kullandı.
“BAŞAKŞEHİR BELEDİYESİ ÖNÜNDE EYLEM”
Panelin sonunda Başakşehir Belediyesi önünde Şubat ayının ilk haftası yapılacak basın açıklamasına çağrı yapıldı. Belediye önünde gerçekleştirilecek eylemin haberi coşkuyla karşılandı.
(İSTANBUL)