HABER MERKEZİ- Sağlık Bakanlığı hastane randevuları için müracaat eden yurttaşlara “30 günde en fazla üç randevu alabilirsiniz” mesajları göndermeye başladı.
Son aylarda Sağlık Bakanlığı ve kamu üniversite hastanelerinden muayene randevusu almak son derece zorlaştı. Muayene kuyrukları evlerde oluşmaya başladı. Sorunun büyümesi üzerine Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerinin bilgi işlem merkezleri ve bilgisayar firmalarına bilgi verildi ve Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu almaya çalışan engelli, kronik rahatsızlığı bulunan yurttaşlara “30 günde en fazla üç randevu alabilirsiniz” mesajı mesajlar gönderilmeye başlandı.
Birgün’den Sibel Bahçetepe’nin haberine göre doktorlar, bakanlık yetkilileri tarafından söz konusu kota hakkında Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerinin bilgi işlem merkezleri ve bilgisayar firmalarına bilgi verildiği iletti. Doktorlar, “Kronik hastalığı olan ve takip edilmesi gereken hastalar, engelli ve kanser hastaları bu durumda ne yapacaklar?” diye sordu.
Söz konusu uygulamanın neden yapıldığına ilişkin Sağlık Bakanlığı yetkililerinin ise bir açıklama yapmadığı iddia edildi.
Muayene randevularına kota getirilmesine tepki gösteren Dr. Demir ve Dr. Kılıç, hastalara da mesaj iletildiğini kaydederek, şöyle dedi:
“Kamu üniversite hastaneleri ve Sağlık Bakanlığı’na bağlı tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında muayene ve ameliyat randevusu alamayan veya çok ileri tarihlere alabilen vatandaşlara, Sağlık Bakanlığı yeni bir uygulama ile randevuya kota uygulaması getirdi. Randevu için müracaat eden vatandaşlara ‘30 günde en fazla 3 randevu alabilirsiniz’ mesajları göndermeye başladı.”
“Hani sağlıkta çağ atlamıştık, devrim yapmıştık?” sorusunu yönelten hekimler, iktidarın “Sağlıkta Dönüşüm” politikasını hatırlattı. Hastanelerin yoğunluğun giderek arttığına vurgu yapan Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, kota uygulamasının bunu önlemeye yönelik olduğunun altını çizdi.
Doktorlar Demir ve Kılıç, “Nereden nereye; sağlık hizmetlerinde ‘çağ atladık, devrim yaptık’ iddialarıyla yıllardır pembe tablo çizen AKP iktidarının yaldızları döküldü, artık gerçekler gizlenemiyor. Aylardır muayene ve ameliyat randevularına çözüm üretemeyen iktidar çareyi randevular için kota uygulamasında buldu. Bu durum sağlıkta dönüşüm programına bağlı olarak sağlık hizmetinin tüketim nesnesine dönüşmesi ve kışkırtılarak artmış olan sağlık hizmeti talebinin sonucudur” ifadeleri ile gelinen durumu özetledi.